Грачаница: Заражено осам особа, грађани неинформисани

Према информацијама општинског руководства у Грачаници, на централном Косову је од коронавируса оболело осам лица. Национални Институт за јавно здравље синоћ је саопштио да су заражена још два лица из ове општине. Упркос повећаном броју новооболелих, председник Општине Срђан Поповић је за РТВ Ким казао да је ситуација под контролом. Са друге стране, грађани се жале да не добијају информације од надлежних, већ се информишу на улици.

На територији општине Грачаница коронавирусом је заражено осам особа, потврдио је за РТВ Ким председник ове локалне самоуправе Срђан Поповић. Уколико се стање буде погоршало, он не искључује могућност пооштравања мера.

„Оног тренутка кад смо имали праве и проверене информације, ми смо са тим информацијама изашли у јавност. Постоје разне спекулације око тога какво је стање. На Кризном штабу је да одлучи да ли ћемо се обратити јавности путем медија и саопштењем. Могу да поручим мештанима да ћемо их благовремено обавештавати када будемо имали информације, али и о правом стању на терену“, навео је Поповић.

На наше питање „да ли ће грађане свакодневно обавештавати о епидемиолошкој ситуацији“, Поповић моли за стрпљење.

„Оно на чему ћемо ми у будућности инсистирати, а ту бих молио и медије за стрпљење, јесте да не желимо да излазимо са непровереним информацијама, јер нам сада не треба паника“, истакао је Поповић.

Грађани: Информације добијамо на улици

Упркос покушајима да више информација о зараженима сазнамо од директора Клиничко-болничког центра Приштина са седиштем у Грачаници, Братислава Лазића, који је и најрелевантинији да о говори о актуелном стању, до објављивања ове вести то нисмо успели.

С друге стране, РТВ Ким од грађана сазнаје да је све више људи са повишеном температуром који се јављају лекарима.

И они се, као и поједини медији, жале да од надлежних у КБЦ-у не добијају званичне податке о епидемиолошкој ситуацији, већ се информишу на улици.

„На улици чујемо информације о вирусу у нашем селу. Када се састанемо, тамо поразговарамо и тако се инфромишемо, другачије никако. Нема ко да нас обавести. Требало би да нас неко обавештава да има вируса, да је заражен тај и тај у селу, да водимо рачуна, носимо маске и да се не окупљамо“, казао је Милорад Талић из Скуланева.

„Нон-стоп круже неке дезинфромације, али медији су они који нам, бар по нашем мишљењу, пружају најтачније информације“, казала је Силвана Маринковић из Грачанице.

„Све телевизије гледамо и онда из тога видимо која је најреалнија“, казао је Новица Миловановић из Грачанице.

„Информације сазнамо ’од уста до уста’, али нас и локални медији информишу“, казала је Стојанка Аритоновић.

Да грађани нису адекватно информисани о ситуацији са коронавирусом на територији општине Грачаница, показује и актуелна анкета на нашем порталу.

На питање „Имате ли правовремене и тачне информације у вези са епидемиолошком ситуацијом у вашем непосредном окружењу?“, више од две трећине анкетираних је, до данас, одговорило са „немам, надлежни их не објављују на време“. Само седам процената досадашњих учесника у анкети сматра да те информације има, те да „надлежни и медији добро раде свој посао“.

„Мере се за сада поштују“

Директор Одељења инспекције у Општини Грачаница Милош Аритоновић казао је да се у овој локалној самоуправи за сада поштују све мере прописане од стране надлежних институција, али и Кризног штаба.

„Ми, као инспекција, контролишемо све економске субјекте који се баве угоститељским услугама, продајом… Једноставно, све објекте у којима може доћи до неких већих гужви. Одељење инспекције је константно на терену, инспектори из Општине Грачаница су кренули и пре ових владиних мера, у суботу и недељу, да излазе на терен и обавештавају људе о одлукама Кризног штаба општине Грачаница“, казао је Аритоновић и додао да ће од данас почети са кажњавањем оних који мере не поштују.

Он је истакао да се нове мере првенствено односе на угоститељске објекте.

„Односе се на то да је њима забрањен рад у затвореном простору, могућ је рад само у летњим баштама и уз поштовање предходних мера, држања доистанце и ношење маски. Они могу да раде од 21 сат до 5 сати ујутру. Окупљања у затвореном простору су забрањена, на отвореном простору је то могуће, али уз поштовање дистанце“, појаснио је Аритоновић.

Док се неки грађани строго придржавају мера и носе маске, на улици смо срели и оне које вирус још није уплашио.

„Не придржавам се мера, како ми Бог да, не носим ни рукавице ни маску. Носио сам их једно време. Тако је како је, шта знам, не осећам се болесним“, казао је Миодраг Радомановић.

„Свакако да се придржавам мера, ево ми је маска, тренутно сам је скинула пошто се вани може и без ње“, казала је Анастасија Јовановић.

„Придржавам се мера, али онако, слабије. Видим да људи носе маске, поштују то“, казао нам је грађанин који је желео да остане анониман.

За непоштовање мера прописане су и новчане казне у складу са законом.

Власнике угоститељских објеката непоштовање прописа ће коштати од 3.000 до 8.000 евра. За одговорна лица казне су 1.500 евра, док су казне за приватна лица до 1.000 евра.

Извор: РТВ Ким