Полиција ће поступати према одлуци Кризних штабова севера Косова након одобрења владе

Косовска полиција, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Након повећања броја заражених вирусом корона на северу Косова, Кризни штабови четири северне општине синоћ су саопштили да се уводи мера карантина за Северну Митровицу, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, као и потпуна забрана кретања од 21 до 5 сати, али се на терену то још увек не спроводи, а из Косовске полиције поручују да чекају одлуку косовске владе.

ортпарол Косовске полиције за регион Север поручник Бранислав Радовић, изјавио је за Контакт Плус радио да полиција тренутно редовно спроводи своје активности на северу Косова, али да се у току дана очекује одобрење Министарства здравља, односно, косовске владе, о мерама које су јуче прописали Кризни штабови општина Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.

„Немамо никакве појачане активности, никакве појачане пунктове, раздвајање. Дакле, ми очекујемо да влада у Приштини потврди својим решењем одлуку Кризних штабова и ми ћемо поступати по томе“, рекао је Радовић.

Мера карантина, која је синоћ најављена од стране Кризних штабова четири општине на северу Косова, данас се, како се може видети на терену, не спроводи.

Кризни штабови четири општине на северу Косова донели су синоћ одлуку о ограниченом кретању и стављању у карантин ових општина због погоршане епидемиолошке ситуације и повећаног броја новоинфицираних корона вирусом.

Министар администрације локалне самоуправе у косовској влади и председник Српске листе, Горан Ракић саопштио је синоћ око 19х на конференцији за медије, да ће забрана кретања, која је ступила на снагу синоћ, трајати наредних седам дана од 21 сат до 5 ујутро.

“Од данас, у наредних недељу дана од 21 увече до 5 часова ујутру забрањује се кретање свих особа, осим оних лица која су одговорна за борбу против пандемије и одржавања јавног реда и мира“, наводи се у синоћњој одлуци Кризних штабова општина са севера Косова, а на основу препорука струке.

Такође, у наведеном периоду забрањује се улазак и излазак са територија четири општине на северу, осим за лица са посебним дозволама, стоји у објави.

Уједно је најављено да ће јавне установе на северу Косова број радника свести на минимум.

Грађани су позвани на одговорно понашање, ношење заштитних маски, поштовање физичке дистанце и одржавање личне хигијене.

Подсетимо, општине Северна Митровица и Звечан, такође одлукама Кризних штабова, биле су у карантину од 3. априла до 3. маја због пандемије вируса корона.

Извор: Радио Контакт Плус