У српским срединама у Косовском Поморављу без оболелих од COVID-19

Илустрација фото: pixabay/fernandozhiminaicela

У местима са српским већинским становништвом у Косовском Поморављу за сада нема потврђених случајева коронавируса, али је све већи број људи који се тестирају, каже директор Здравственог центра Гњилане, др Зоран Перић.

У последње две недеље, повећана је трансмисија вируса у читавом региону, како у централној Србији, тако и на Косову.

“Имамо пацијенте са симптомима који су карактеристични за Ковид – 19, они нам се редовно обраћају уз упут из примарне здравствене заштите у ковид специјалистичку амбуланту у болници у Пасјану и иду на преглед код инфектолога, који даље одређује мере поступања према таквим пацијентима. До сада није потврђен ниједан случај позитиван на корону“, изјавио је за РТВ Пулс др Перић.

Здравствени центар Гњилане, који брине о здрављу становништва у четири општине Косовског Поморавља, је кадровски и технички потпуно опремљен за редован рад.

“Могу да кажем да лична заштитна средства имамо у већој количини, такође и опрему и наш народ може да буде потпуно миран“, казао је Перић и подсетио да је за Косовско Поморавље оформљен посебан Ковид центар, који ће се бавити збрињавањам најтеже заражених пацијената, ако их буде, за шта је одређен Клинички центар Ниш.

Са друге стране, портпарол косовске полиције за регион Гњилана, Исмет Хашани, каже за РТВ Пулс да је број заражених људи све већи и да би лако могло да се деси да се и у општини Гњилане уведе полицијски час од 21 до пет часова ујутро, као што је случај на северу Косова, Приштини, Вучитрну, Призрену и Урошевцу.

У том периоду, забрањен је рад кафића и ресторана на читавом Косову.

Хашани каже да се најновије мере које је донела косовска Влада углавном поштују.

На Косову је према последњим подацима вирусом корона заражено 3.886 пацијената, 2.003 се опоравило, док су преминуле 82 особе, које су имале и друге пратеће болести.

Извор: РТВ Ким