Косовска влада одобрила ограничење кретања за Север

Северна Митровица, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Косовска влада саопштила је вечерас да је ипак одобрила нове мере за спречавање ширења пандемије COVID-19 у општинама Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавић и Звечан. То је мера забране кретања ноћу од 21 до 5, док за особе код којих је потврђена инфекција или су суспектне на могуће инфицирање не могу да излазе и улазе по овим општинама у периоду од 14 дана. Хоти је, како су пренели косовски медији, нешто раније рекао да „нема карантина за Север“.

Косовска влада у свом саопштењу наводи да је на 11. електронској седници „размотрила и одобрила одлуку о предузимању нових мера, у циљу спречавања ширења и контроле инфекције COVID-19 у четири северне општине на Косову“.

„Како би спречила ширење и контролу пандемије COVID-19, Влада је одобрила захтев Министарства здравља да се почев од 8. јула 2020. године, од 21:00 до 05:00, заустави свако кретање физичких лица ван својих домова и станова у општинама Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавић и Звечан“, наводи влада у свом саопштењу вечерас.

Из забране се изузимају:
  • Хитни здравствени случајеви, случајеви у којима постоји потреба за бригом о болеснима и особама са посебним потребама, а у случајевима када болесни или особе са посебним потребама немају прилику да се брину о себи;
  • у случајевима када се тражи помоћ од релевантних институција, као што су жртве насиља у породици;
  • у случају смрти члана породице;
  • и случајеви када су у питању потребе кућних љубимаца, али не даље од 500 метара од стана / куће.
За изузеће из забране ни у ком случају није допуштен било који други посао или било која друга сврха осим оне која је наведена.
Такође, ова влада наводи следеће:
„Одлука коју је данас усвојила косовска влада забрањује улазак и излазак 24 сата зараженим особама, онима које су у контакту или су суспектне на инфицирање у општинама Северна Митровица, Лепосавиц́, Звечан и Зубин Поток“, и то у року од 14 дана од дана ступања на снагу овог ове одлуке, осим у горе наведеним изузетним случајевима“, наводи се даље.
Тврде да је одлуку је предложио косовски министар здравља на захтев градоначелника северних општина, а који управљају локалним штабовима у њима.
„Одлука се такође заснива на анализи епидемиолошке ситуације од стране стручњака на терену у Националном институту за јавно здравље, јер је повећан број грађана који су позитивно тестирани на коронавирус у овим општинама, како би се спречило ширење и контрола COVIDа-19“.

У четири општине на Северу Косова није на снази мера карантина, саопштио је нешто раније вечерас косовски премијер Авдулах Хоти, на конференцији за медије после састанка са одбором за управљање ситуацијом са COVID-19, преноси Коха, тада без детаља о овим мерама.

Супротно његовој тврдњи, кризни штабови на Северу, увели су пре одлуке из Приштине меру карантина за четири општине и увођење забране кретања од 21 час до 5 ујутру уз седмодневну ноћну забрану кретања од 21 до 5 сати ујутру , а мере је саопштио управо Хотијев заменик Горан Ракић.

Хоти је нагласио да нико не може увести меру карантина без одлуке косовске владе.

„На Северу важи само закон Косова, нема другог закона. Као влада, одлучићемо да ли треба ограничити кретање. Косовске институције поштују само одлуке које произилазе из Владе Косова, и ниједну другу одлуку“, рекао је.

Хоти је додао да се „на територији Косова примењују само косовски закони“.

Извор: КоССев