Редовно обавештавати јавност о епидемиолошкој ситуацији без селективног позивања медија

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Редовно обавештавати јавност о епидемиолошкој ситуацији без селективног позивања медија, позив је који су данас упутили представници српског цивилног сектора и независних медија штабовима за ванредне ситуације (кризним штабовима), здравственим установама и локалним самоуправама са српском већином на Косову.

Саопштење за јавност

Представници српског цивилног друштва и независних медија на Косову позивају Кризни штаб у Грачаници и надлежне у Клиничко болничком центру Приштина са седиштем у Грачаници да хитно обавесте јавност о епидемиолошкој ситуацији у српским срединама на централном Косову, а Кризни штаб на северу Косова, да неселективно обавештава медије.

Од надлежних у Клиничко-болничком центру Приштина са седиштем у Грачаници и локалног Кризног штаба захтевамо да редовно, путем конференција за медије, обавештавају јавност о правом стању са оболелима од COVID-19, тестирању грађана са симптомима на вирус, капацитетима за лечење и пријему пацијената, а такође да ни они медије не обавештавају селективно.

Забрињавајуће је да услед пораста броја заражених на територији општине Грачаница, као и грађана са повишеном температуром који се свакодневно јављају лекарима на Инфективном одељењу Клинике у Лапљем Селу, надлежни не говори ништа или селективно бирају медије којима ће дати штуре информације. Управа КБЦ-а и њихови лекари су потпуно затворени према одређеним медијима.

У ситуацији виског ризика по јавно здравље, обавеза кризних штабова подразумева свакодневно извештавање јавности о тренутној епидемиолшкој ситуацији, укључујући и препоруке мера у циљу заштите становништва од корона вируса.

Осим пружања здравствених услуга, надлежни у КБЦ-у Приштина са седиштем у Грачаници као и њихове колеге у Косовској Митровици, Штрпцу, Косовском Поморављу и Пећком округу дужни су да путем средстава информисања обавештавају грађане о епидемиолошкој ситуацији, па је у том случају сарадња са свим медијима, без разлике, изузетно важна.

Истовремено кризни штаб(ови) на северу Косова праве селекцију медија које ће да обавештавају о информацијама у вези са пандемојом. Не позива(ју) све медијске редакције на конференције за медије када се организују, не шаљу им информације у вези са пандемијом. Представници власти који су део овог (их) кризног штаба(ова), не одговарају на позиве и питања медија чији новинари покушавају да добију одговоре.

С тим у вези, захтевамо од надлежних институција, пре свега Кризног штаба општне Грачаница, да без даљег одлагања, отпочне са дневним информисањем грађана, организовањем редовних конференција за штампу или путем саопштења, информише ширу јавност о току епидемиолошке ситуације као и предузетим заштитиним мерама које, између осталог, имају за циљ да отклоне спекулације о броју и стању заражених у већински српским срединама ( на територији општине Грачаница). Такође, од кризних штабова на северу Косова захтевамо неселективан приступ према свим медијским редакцијама.

Поред обавезе, у овом тренутку одговорност за јавно здравље свих грађана и стабилност система здравствене заштите мора бити највиши приоритет инсититуција, што је основни предуслов у спречавању даљег ширења вируса корона.

Потписници саопштења:
Актив, Центар за заступање демократске цултуре – АЦДЦ, Црно-бели свет, Центар за права мањинских заједница, Центар за развој заједница, Форум за развој и мултиетничку сарадњу – ФДМЦ, Грачаница Онлине, Хумани центар Митровица, ИнТЕР, Коссев, Комуникација за развој друштва – ЦСД, Неw Пресс Продуцтион, Нова друштвена инцјатива – НСИ, РТВ Ким, Радио Контакт плус, РТВ Мир