У Грачаници 24 особе оболеле од корона вируса, чека се резултат 15 тестираних

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

У Грачаници је тренутно регистровано 24 позитивна случаја вируса COVID-19, а чека се резултат 15 тестираних особа. Општинска инспекција за сада опомиње правна и физичка лица да поштују предвиђене мере у циљу спречавања ширења епидемије.

Епидемиолошка ситуација у Општини Грачаница је под контролом, али незадовољавајућа, јер се број људи са симптомима који указују на корона вирус, свакодневно повећава. Председник Општине Грачаница Срђан Поповић и директор КБЦ приштина са седиштем у Грачаници, позвали су са данашње конференције за медије грађане да поштују мере предвиђене у циљу спречавања ширења епидемије.

„На територији општине Грачаница, односно града Приштине, општине Липљан и Косово Поље, у актуелном тренутку имамо 24 доказаних случајева инфицираних корона вирусом и још 15 узоркованих за које у наредних неколико дана очекујемо резултате. Од тога, три пацијента су у озбиљном клиничком току болести и хоспитализована су на инфективном одељењу КБЦ-а у Лапљем Селу, а четворо смо, због изразито тешке клиничке слике, транспортовали у ковид болницу КЦ Ниш. Нажалост, имамо и четири заражена здравствена радника, један од њих је већ излечен и сада чекамо контролни тест, а остало троје је у акутној фази лечења, од тога су два лекара “, рекао је директор КБЦ Приштина са седиштем у Грачаници, проф.др Братислав Лазић.

По речима председника Општине Грачаница Срђана Поповића, општинске службе предузимају све потребне мере у циљу спречавања ширења епидемије.

„За спровођење мера задужена је општинска инспекција, која почиње са изрицањем казни јер као што знате маске су обевезне и на отвореном простору. Последњих дана приметно је да су наши апели уродили плодом и да грађани носе маске, што ми је посебно драго. Иначе, за непоштовање ових мера казне су високе, за приватна лица крећу се од 200 до 1.000 евра, а за одговорна правна лица од 3.000 до 8.000 евра. Инспекција спроводи контролисање прописаних мера заједно са полицијом и сви наши мештани, привредници, угоститељи као и људи који имају трговинске радње обавештени су о томе“, нагласио је Срђан Поповић, позвавши грађане да поштују предвиђене и прописане мере како би заштитили и себе и друге.

Доктор Лазић је такође рекао да медицинске опреме и лекова има, као и тестова и да нема места паници. Упозорио је да се у последњих неколико недеља више од 300 људи јавило са симптомима који указују на присуство корона вируса и да се предузимају све потребне мере и лекарски прегледи како би се одвојили пацијенти по зитивни на COVID-19 и они који то нису а имају сличне симптоме. Лазић је такође потврдио да не постоји могућност за тестирање на сопствени захтев, већ да то одређује лекар инфектолог.

А.Ћ.