Приштински званичници: Дијалог може, али не технички

Хашим Тачи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У Приштини се и даље ћути о саслушању Хашима Тачија у Специјалном тужилаштву за ратне злочине бивших припадника такозване Ослободилачке војске Косова. Главна тема политичких лидера данас је дијалог са Београдом, а поруке као и много пута раније, личе на ултиматум: нема техничког дијалога.

Иако је за време дијалога у Бриселу, нови приштински главни преговарач, косовски премијер Авдулах Хоти био умерен, данас су његове изјаве прилично радикалне.

„Крајњи циљ процеса дијалога је међусобно признање и нормализација односа. Дакле, дијалог је само политички ради међусобног признања. У четвртак је у Бриселу још један састанак на коме ће Косово представљати координатор за дијалог, који ће бити именован ускоро. Не постоји технички дијалог, већ само политички“, рекао је Авдулах Хоти после састанка са председником Демократске партије Албаније Љуљзимом Башом.

А осумњечени у Хашком трибуналу за ратне, злочине против човечности, прогоне, мучења и убиство скоро 100 људи, који је у преговорима од Рамбујеа 1999., Хашим Тачи, као да не брине превише о евентуалној оптужници. Тренутно му је дијалог важнији.

Авдулах Хоти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

“Важно је наставити са што ширим консензусом о конкретним корацима и дијалогу. Дијалог између Косова и Србије је за нас од пресудне важности, за шта је потребна координација читавог политичког спектра, јединство институција и политичких партија. Морамо да радимо у складу са ставовима међународних партнера, у блиској сарадњи Вашингтона и Брисела. Дијалог не би требало да буде технички, већ да се заврши међусобним признањем што је пре могуће”, каже и Хашим Тачи који се данас први пут појавио пред новинарима после саслушања у Хагу.

Аналитичари имају објашњење зашто данашње изјаве личе на већ виђене ултиматуме приштинских политичара и зашто се разликују од оних од пре неколико дана, после састанка у Бриселу, као и зашто се изјаве две стране, приштинске и београдске разликују.

“Различити коментари су због домаће јавности (мислећи на Београд и Приштину), јер свако жели да буде победник. Међутим разговори су добре воље, нема наметнутог решења и стране својм објашњењима уствари наступају због сопственог јавног мњења”, тврди политиколог Рамуш Тахири.

И док изгледа да Хашим Тачи скреће пажњу са свог саслушања у Хагу, Авдулах Хоти жели да обезбеди што ширу подршку за себе, јер има тесну већуну у парламенту и јаког ривала у председници скупштине Вјоси Османи, која, уколико оптужница против Хашима Тачија буде потврђена, а актуелни председник поднесе оставку као што је обећао, постаје најважнија политичка личност на косовској политичкој сцени.

А.Ћ.