У српским срединама на Косову, корона вирус потврђен код шест особа, 40 излечено

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Од 60 узорака тестираних јуче, 6 је позитивно, саопштио је епидемиолог Завода за јавно здравље у Косовској Митровици, Александар Антонијевић на конференцији за штампу. Од најновијег пораста оболелих који се бележи од 18. јуна, тренутно је у српским срединама на Косову 455 лица оболелих од вируса COVID-19. Негативна на коронавирус је 40, од особа које су раније добиле позитиван налаз.

Подсећамо, недеља је била дан када су организована само ретестирања лица код којих је раније дијагностификован COVID-19. Како је тада објаснио Антонијевић, приоритет је било тестирање здравствених радника који су претходно били у самоизолацији, како би се вратили на посао. Од укупно 46 ретестираних особа, 40 лица се сада воде као здрави, односно негативни на COVID-19, док је њих шесторо поново добило позитиван резултат. Међу позитивнима су и четири труднице, 15 деце и око троје медицинских радника Здравственог центра. У Косовској Митровици, где од почетка епидемије има 211 оболелих, у последња 24сата је регистровано два нова случаја заразе. У Звечану нема новооболелих, а укупно регистрованих позитивних особа од јуна је 95. У Лепосавићу је оболело 129 лица, од чега су два позитивна регистрована током јучерашњег дана. Такође, у Зубином Потоку је јуче регистровано двоје новооболелих, па је укупан број оболелих сада 71. У српским срединама на југу јуче нису регистроване новооболеле особе, те је број заражених и даље 131.Тренутно је хоспитализовано 119 особа из српских средина, а шесторо новооболелих чекају на одлуку да ли ће бити хоспитализовани или ће им бити препоручена мера самоизолације и кућно лечење. У КБЦ у Косовској Митровици је смештено највише пацијената, њих 109, један пацијент се налази у Клиничком центру Србије, троје у КБЦ Драгиша Мишовић, двоје у КБЦ у Крагујевцу и четворо у Нишу. У изолацији је 338 пацијената.

До сада је Завод за јавно здравље у Косовској Митровици на анализу дневно слао између 60 и 70 узорака Ветеринарском институту у Краљеву, али ће од данас тај број бити преполовљен на 30 због преоптерећености лабораторије и недостатка материјала, такође је најавио Антонијевић.

Извор: Коссев