Приштинска делегација путује сутра у Брисел

Приштинска делегација путује сутра у Брисел на наставак техничког дијалога са Београдом и поред тврдњи да таквог дијалога неће бити и да је једина тема међусобно признање.

Косовски премијер Авдулах Хоти је, понављајући да нема техничког дијалога, најавио да ће делегацију у његовом наставку предводити новоименовани координатор Скендер Хисени, а да ће у Брисел путовати и Хотијев заменик Дритон Сељманај, као и Ибрахим Маколи, шеф радне групе за нестала лица.

“Ми смо започели дијалог како бисмо са Србијом закључили споразум о међусобном признавању и нормализацији односа. Скендер Хисени говори у моје име, у име премијера, а сутра ће у Бриселу да направи коначни договор по питању несталих особа”, рекао је косовски премијер на данашњој конференцији за медије после редовне седнице Владе.

Из Београда одговор да су теме наставка дијалога питање несталих и расељених особа, економска сарадња, као и испуњавање обавеза из раније постигнутих споразума и да нема говора о признању.

“Председник владе привремених институција самоуправе у Приштини Авдулах Хоти, намерно обмањује, пре свега, домаћу, али и међународну јавност, јер лаж је да ће се у Бриселу, у четвртак или било када, разговарати о споразуму о признању једнострано проглашене независности Косова. Хоти о признању независности Косова може само да сања”, део је саопштења директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, достављеном медијима пре два дана.

Приштинска делегација није дорасла тешком процесу разговора са Београдом, као ни премијер Хоти, мисли председница косовске Скупштине Вјоса Османи. Она је у емисији “Рубикон” , на телевизији “Кљан Косова” нагласила да Хоти нема искуства у преговарању.

“Опасно је експериментисати, не можете рец́и да пробамо. Проблем је што је испред њега председник државе који је бар једну деценију радио на том пољу и на дијалогу, док Хоти није био укључен ни у један процес изградње државе, чак и када се радило на припремама за проглашење независности. Апсолутно нема искуства у преговарању, као ни знања о Ахтисаријевом пакету и он не зна детаље о учињеним уступцима у то време”, изјавила је Османијева.

А косовски председник Хашим Тачи, који је због оптужнице за ратне злочине скрајнут из процеса дијалога, поздравља наставак разговора, као и именовање Хисенија за координатора, надајући се да ће баш он успети да постигне неопходан консензус између приштинске опозиције и позиције.

А.Ћ.