У српским срединама 21 новооболела особа од корона вируса, у Грачаници три

Илустрација фото: pixabay/fernandozhiminaicela

Још 21 особа је позитивна на COVID-19 у протекла 24 сата српским срединама на Косову, рекао је епидемиолог Завода за јавно здравље у Косовској Митровици, Александар Антонијевић. Тестирано је 60 сумњивих узорака.

На северу Косова је забележено 11 новооболелих, док је 10 особа позитивних на корона вирус регистровано на југу, у Грачаници три, Гњилану и Прилужју по две и у Штрпцу три особе.

Ситуација са материјалом у лабораторији у краљевачком Инстититу за ветерину је разрешена и Завод за јавно здравље у Косовској Митровици неће смањивати број од 60 тестираних на дневном нивоу, додао је још Антонијевић, преноси портал Коссев, а од почетка епидемије Завод за јавно здравље Косовска Митровица је до данас тестирао 3061 лице, од чега је 680 оболелих.

Данас је конференцији за медије у косовској Митровици присуствовала и заменица директора Института за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“ и чланица Кризног штаба Републике Србије, Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је епидемиолошком тиму и здравственим радницима на КиМ упутила честитке за начин на који се боре са пандемијом и додаје да су резултати њиховог рада уочљиви.

На питање да ли број тестираних из српских средина на КиМ улази у националну статистику, Кисић Тепавчевић је рекла да Србија евидентира број заражених у свим регионима, укључујући и Косово и Метохију. А на додатно питање да ли се тај број дуплира будући да заражене у српским срединама евидентира и Приштина, рекла је да је то питање за колеге у Приштини.

Током протекла 24 сата, на територији општине Грачаница потврђена су три нова случаја код којих је регистрован вирус COVID-19, саопштено је и из Кризног штаба општине Грачаница, па укупан број позитивних случајева сада износи 54. На Инфективном одељењу у лапљем селу се налази 15 пацијената.

На читавој територији Републике Србије, у последња 24 сата је преминуло девет особа, а од 11.079 тестираних узорака, регистровано је 412 особа позитивних на корона вирус.

На Косову, без српских средина, према подацима Института за јавно здравље у Приштини, преминуло је осам особа, а од 420 тестираних узорака, регистрован је 181 случај позитиван на висрус COVID-19.

А.Ћ.