Српска православна црква литургијски обележава Светог архангела Гаврила

манастир Свети Архангели, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Светог Архангела Гаврила, у народу познатијег као летњи Аранђеловдан. СПЦ слави овог свеца као благовесника који је најављивао све значајне догађаје у хришћанству.

Данашњи празник установљен је на Светој Гори у деветом веку поводом јављања архангела Гаврила у келији код Кареје, где је прстом на камену исписао песму Богородици.

Највећа и најрадоснија вест у хришћанству коју је јавио Благовесник је вест о васкрсењу Христовом.

Архангел Гаврило је саопштио пророку Мојсију како је створен свет, што је он записао у књизи Постања, пророку Данилу тајне о будућим царствима и доласку Спаситеља, Светој Ани да ће родити благословену деву Марију, првосвештенику Захарију да ће му се родити син Јован Претеча, а Светој Деви у Назарету благовестио је зачеће и рађање сина Божјег. Јавио се и праведном Јосифу и пастирима код Витлејема, Исусу у Гетсиманском врту, женама мироносицама.

Фреска архангела Гаврила у средњовековном манастиру Милешева позната као Бели анђео једна је од најлепших и најбоље очуваних и проглашена је за слику прошлог миленијума.

Летњи Аранђеловдан је крсна слава неколико храмова на Косову и Метохији, као што је манастир Светих Архангела у близини призрена и манастира Драганац, јединог живог манастира у Косовском Поморављу, односно у криворечком крају.

Ове године, због епидемије корона вируса и забране верскх окупкјања, манастирска братства славе Светог Архангела Гаврила без присуства верника.

А.Ћ.