Srpski kulturni centar nastavlja sa predstavljanjem nematerijalnog kulturnog nasleđa: Bošča, najvredniji dar, simbol časti

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн
Očuvanjem kulturne baštine, materijalne i nematerijalne i kulturnim stvaralaštvom, Srbi na Kosovu i Metohiji čuvaju svoj identitet

Očuvanjem kulturne baštine, materijalne i nematerijalne i kulturnim stvaralaštvom, Srbi na Kosovu i Metohiji čuvaju svoj identitet i šalju poruku da su svoji na svome. Takva poruka danas stiže iz Prištine. U Srpskom kulturnom centru u Prištini, predstavljen je deo kolekcije bošči Zorana Maksimovića iz Gornjeg Livoča kod Gnjilana, koji je i autor knjige “Bošče Kosovskog Pomoravlja, beleg tradicije”.

“Bošče su parče neba izatkano zlatnim nitima. Bošče su živa umetnost koja još uvek traje. Na području Kosovskog Pomoravlja, na sreću, ima još žena koje održavaju tradiciju, međutim, bošče doživljavaju sudbinu naroda i one prate nove trendove, novu modu”, rekao je Maksimović na predstavljanju bošči, koje su obavezan deo narodne nošnje Srpkinja u Kosovskom Pomoravlju i Krivorečkom kraju.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Ornamenti i boje na boščama zavise od statusa, da li ih nose devojke, neveste, mlade ili starije žene i da li se nose na veseljima, u polju, u kući ili u žalosti. Ono što se ne menja, jeste da se bošča ponosno pokazuje i danas pred uvaženim gostima i da je jedan od najvrednijih darova, koji je za ovaj deo Srbije simbol časti.

A u Srpskom kulturnom centru je u spomen Kraljici Jeleni Anžujskoj, kraljici Simonidi i monahinji Jefimiji prvoj srpskoj pesnikinji, koja je i pohvalu knezu Lazaru izvezla svilenim koncem, predstavljen i kosovski vez, potpuno originalan i prepoznatljiv.

“Kada vidite vez, bilo koji vez, bilo koji ornament, da li su to cvetovi ili neki drugi motiv, a da je uokviren sa crnim koncem, onda znamo da je to jedna vrsta kosovskog veza. Crna boja je simbol stradanja kosovskometohijskih Srba”, kaže Gordana Đorić, predsednica organizacije “Avenija poslovnih žena”, čije članice dugi niz godina vezu motive kosovskog veza na unikatnoj muškoj i ženskoj odeći.

Projekat Srpskog kulturnog centra, pod nazivom “Nematerijalno bogatstvo”, podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. U okviru projekta će biti predstavljeno sedam elemenata nematerijalne kulturne baštine koji su upisani u nacionalni registar, rekla je Dušica Vasić Kostić iz Srpskog kulturnog centra.

A.Ć.