Очишћено сеоско православно гробље у Петровцу код Ђаковице

У организацији Привременог органа за Ђаковицу очишћено је и уређено православно гробље у селу Петровац (Љугбунар) у овој општини, које је годинама било запуштено и срасло у коров и ниско растиње.

Акцију чишћења и уређења гробља у Петрвцу (Љугбунар) коју смо спровели подржала је Канцеларија за Косово и Метохију, којој смо захвални што разуме потребе и проблеме који се тичу наше, по много чему специфичне општине.

Било је изузетно напорно очисити и уредити ово гробље, тим пре јер дуже од десет година није одржавано на било који начин, па смо му уз велике потешкоће и пришли заједно са ангажованим радницима. Очекујемо да ћемо ускоро бити у могућности да расељеним Србима из овог и околних села омогућимо да посјете очишћено гробље, уз претходно гаранције за њихову безбедност које очекујемо од међународних субјеката у покрајини.

Подсећамо да смо почетком године, такође у сарадњи са Канцеларијом за КиМ очистили ђаковичко градско гробље у насељу Пискоти.

У Ђаковици је до јуна 1999. живело око 12.000 Срба, који су након НАТО агресије протерани са огњишта, а преостале монахиње у манастиру у центру града чувају припадници косовске полиције.

У овом граду уништена је већина споменика на православним гробљима, сравњена је са земљом црква Св. Кнеза Лазара у Пискотима, а у мартовском погрому 2004. запаљена је и црква Успења Пресвете Богородице, која је у међувремену обновљена и преименована у манастир.

Расељеним ђаковичким Србима већ неколико година се не дозвољава организовани обилазак гробаља и манастира, чак ни на празнике као што су Задушнице, закључује се у саопштењу које је потписао Миленко Јовановић.