Očišćeno seosko pravoslavno groblje u Petrovcu kod Đakovice

U organizaciji Privremenog organa za Đakovicu očišćeno je i uređeno pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u ovoj opštini,

U organizaciji Privremenog organa za Đakovicu očišćeno je i uređeno pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u ovoj opštini, koje je godinama bilo zapušteno i sraslo u korov i nisko rastinje.

Akciju čišćenja i uređenja groblja u Petrvcu (Ljugbunar) koju smo sproveli podržala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, kojoj smo zahvalni što razume potrebe i probleme koji se tiču naše, po mnogo čemu specifične opštine.

Bilo je izuzetno naporno očisiti i urediti ovo groblje, tim pre jer duže od deset godina nije održavano na bilo koji način, pa smo mu uz velike poteškoće i prišli zajedno sa angažovanim radnicima. Očekujemo da ćemo uskoro biti u mogućnosti da raseljenim Srbima iz ovog i okolnih sela omogućimo da posjete očišćeno groblje, uz prethodno garancije za njihovu bezbednost koje očekujemo od međunarodnih subjekata u pokrajini.

Podsećamo da smo početkom godine, takođe u saradnji sa Kancelarijom za KiM očistili đakovičko gradsko groblje u naselju Piskoti.

U Đakovici je do juna 1999. živelo oko 12.000 Srba, koji su nakon NATO agresije proterani sa ognjišta, a preostale monahinje u manastiru u centru grada čuvaju pripadnici kosovske policije.

U ovom gradu uništena je većina spomenika na pravoslavnim grobljima, sravnjena je sa zemljom crkva Sv. Kneza Lazara u Piskotima, a u martovskom pogromu 2004. zapaljena je i crkva Uspenja Presvete Bogorodice, koja je u međuvremenu obnovljena i preimenovana u manastir.

Raseljenim đakovičkim Srbima već nekoliko godina se ne dozvoljava organizovani obilazak grobalja i manastira, čak ni na praznike kao što su Zadušnice, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao Milenko Jovanović.