ОЕБС: Напади на имовину повратника изазивају забринутост

У протеклом периоду забележено је више десетина напада на имовину повратника и Срба који живе у већrински албанским срединама на Косову. Мисија ОЕБС-а огласила се данас, изразивши забринутост поводом недавна три инцидента која су се догодила у општинама Исток и Клина.

„Мисија ОЕБС-а на Косову изражава забринутост поводом три недавна инцидента који су били усмерени на имовину косовских Срба у општинама Исток и Клина“, наводи се у објави ове мисије на Фејсбуку.

Како су навели, такви инциденти изазивају забринутост, посебно зато што су њима погођена повратничка села и куће које су изграђене у склопу програма усмерених на повратак и реинтеграцију.

The OSCE Mission in Kosovo expresses concern over three recent incidents targeting Kosovo Serb properties in Istog/Istok…

Posted by OSCE Mission in Kosovo on Thursday, July 30, 2020

Подсећају да је те програме финансирао Биро за становништво, избеглице и миграције Сједињених Америчких Држава, у сарадњи са косовским институцијама.

Сматрају да брза реакција Косовске полиције поводом инцидента у селу Љубожда који се догодио 28. јула, не прецизиравши тачно о ком инциденту је реч, јасно показује да надлежне институције могу бити успешне.

Изразили су наду да ће и остали случајеви бити ефикасно решени.

Извор: КоССев