Мати Марта именована за игуманију у манастиру Гориоч

Фото: Епархија Рашко-призренска

Епископ Рашко-призренски Теодосије, поводом Илиндана, служио је Свету Литургију у манастиру Гориоч код Истока и том приликом именовао за игуманију манастира – монахињу Марту, која је започела свој монашки живот у овом манастиру 1998. године и од свих сестара манастира најдуже је у монашком подвигу.

У време њеног доласка у манастир Гориоч игуманија је била блаженопочивша, мати Дарија, која је са сестрама претходно по благослову Епископа прешла из манастира Сопоћани, а свештено-служитељ је био покојни архимандрит Сава, који је претходно вредно радио на обнови и изградњи ове светиње.

Мати Марта је духовно узрастала посебно уз своју старицу, потоњу игуманију манастира, мати Исидору, која ју је и привела на монашењу и од које се учила молитви и другим монашким врлинама, пролазећи сва манастирска послушања.

Мати Марта је још од раније свој живот определила вери у Бога, још док је у свету, као сестра Биљана, подизала своју породицу, синове Живка (садашњег Епископа Теодосија) и Дејана, учећи их животу у Христу, објављено је на сајту Епархије Рашко-призренске.

Посебна жеља јој је била да у монашком чину служи Богу на Косову и Метохији.

Мати Марту је за игумански чин привела мати Теодора, игуманија манастира Грачанице, која је са сестром Саром присуствовала овом радосном догађају.

Епископ Теодосије је у својој краћој беседи, предајући јој игумански крст, своју мајку по телу укрепио на подвиг духовног мајчинства, са молитвеном жељом да јој Господ подари снаге, вере и трпљења да настави свој монашки живот угледајући се посебно на своју старицу, блаженопочившу мати Исидору.

Манастир Гориоч, као ранији дечански метох, посебно негује везу са манастиром Дечани и Светим Краљем Стефаном Дечанским.

Као своју манастирску славу прославља летњи празник Светог Николе, када се обележава и спомен чудесног исцељења и повратка вида ослепљеном краљу Стефану.

Извор: Радио Контакт Плус