ДСК не подржава Закон о вредности борбе ОВК у оваквом облику

Скупштина Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

О нацрту Закона о заштити вредности борбе ОВК није се гласало на синоћњој седници Скупштине Косова због недостатка кворума. Такође, посланичка група Демократског савеза Косова сматра да су потребне одређене измене, како би подржала закон.

Парламентарна група ДСК приметила је неке чланове који остављају простор за погрешно тумачење и могу се тумачити као забрана слободе мишљења и говора. Ми са великом забринутошћу и пажњом пратимо изјаве представника ЕУ и америчког амбасадора, који између осталог кажу да Закон о заштити вредности ОВК криминализује слободу говора и плаши грађане. Као парламентарна група посвећени смо промени неких чланова и пажљиво их анализирамо јер, изнад свега, очување демократије и слобода говора остају приоритети, као заоставштина оснивача државе Ибрахима Ругове“, рекла је посланица ДСК Валентина Буњаку Реџепи.

Подсећамо да у се претходно против предлога оваквог закона изјаснили и амерички амбасадор у приштини Филип Коснет, затим амбасадори немачке и Швајцарске, као и Канцеларија Европске уније на Косову.

А.М.