Нема извештаја за српске средине на Косову, у албанским преминуло још 13 људи

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Данас није било извештаја Кризног штаба ниједне општине са српском већином због, како сазнајемо, кашњења резултата тестова јер се узорци више не шаљу у Ветеренираски завод у Краљеву, већ у недавно отворену лабораторију у Нишу. На централном Косову, косовском Поморављу, метохији и у Штрпцу, епидемилошка ситуација је под контролом, има довољно лекова, болничких кревета као и здравственог особља, тврде надлежни, међутим у срединама већински насељеним Албанцима, како објављују медији на албанском, али и сами лекари и представници институција, ситуација је прилично алармантна. Како је на свом фејсбук профилу објавио заменик министра здравља у Влади Косова, Фаик Хоти, на Косову је 184 преминулих на милион становника, што је после Северне Македоније највише у региону.

Током последња 24 часа, у Лабораторији за молекуларну микробиологију методом РТ-ПЦР, тестирано је укупно 463 узорка, од којих је потврђен 171 позитивни резултат, саопштено је из Института за јавно здравље. Такође, у последња 24 сата од последица корона вируса је преминуло 13 људи.

У Србији је у последња 24 сата тестирано 8.086 узорака, регистровано је 235 оболелих од корона вируса, а преминуло је шест особа, саопштено је на сајту Министарства здравља covid19.rs.

А.М.