Марко Ђурић: Читава Србија саучествује у болу житеља Гораждевца чија су деца убијена пре 17 година

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Читава Србија саучествује у болу житеља Гораждевца, на чију децу су 13. августа 2003. године терористи кукаквички отворили ватру, усмртивши Пантелију Дакића (12) и Ивана Јововића (19), и тешко ранивши Марка Богићевића (12), Драгану Србљак (13), Богдана Букумирића (14) и Ђорђа Угреновића (20), каже се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.

„Српска деца су пала као жртве сулуде идеологије мржње, која није усмерена ни према коме одређеном, већ према читавом једном народу, његовој култури и трајању и нажалост та идеологија до данас није напуштена и има бројне политичке спонзоре у Приштини. Срби у Гораждевцу, упркос свом трагичном губитку и мукама које свакодневно савлађују, и даље опстају на својој земљи и огњиштима, чувајући гробове своје деце и предака и траг српског постојања у Метохији, а држава Србија ће наставити да им помаже на сваки начин да се српско име и надаље чује тамо где се у континуитету чуло вековима“, додаје се у саопштењу.

„Страдање српске деце на Бистрици остаће као вечно упозорење записано у великој и препуној књизи српских страдања на Косову и Метохији, али и као подсетник на обавезу да држава Србија никада више не буде толико слаба и беспомоћна да они који нас мрзе помисле да могу некажњено напасти било ког нашег сународника. Ова тужна годишњица је и повод да се још једном са негодовањем сетимо неуспеха међународног правосуђа на Косову и Метохији, које није расветлило ниједан од злочина почињених над српским становништвом након 2000. године. Затварајући истрагу о страдању наше деце и мучеништву многих других наших сународника на Косову и Метохији, учињен је грех против човечности, а демократски свет је капитулирао пред идеологијама мржње и тероризмом“, закључује Марко Ђурић у саоопштењу достављеном медијима.

Подсећамо, сутра ће у Гораждевцу бити служен парастос убијенима Пантелији Дакићу и Ивану Јововићу.