Нацрт закона о заштити вредности такозване ОВК није подржала већина посланика

Нацрт закона о заштити вредности такозване Ослободилачке војске Косова није данас изгласан у Скупштини Косова. За је гласало само 35 посланика, док су посланици владајућег Демократског савеза Косова и опозиционог Покрета Самоопредељење, неизјашњавањем, блокирали његово усвајање.

Пре гласања о закону о заштити вредности борбе такозване ОВК, реакције амбасада Немачке и Швајцарске, ОЕБС-а, канцеларије ЕУ на Косову и најважнија, Филипа Коснета, амбасадора САД у Приштини.

„Дакле, шта је проблем са Законом о заштити ратних вредности ОВК? Основно, спорно питање је то што подрива слободу говора. Иако ће то бити на Уставном суду Косова да утврди да ли овај закон крши устав Косова, верујем да у најмању руку крши дух тог документа. Учинити кривичним делом то што се критикују одређене класе људи, организација или историјска тумачења, како овај закон предлаже, произвео би застрашујући ефекат на слободу говора”, написао је на свом твитер налогу амерички амбасадор у приштини Филип Коснет.

А као и што су најавили, партијске колеге актуелног премијера Хотија, као некада, заједно са присталицама Аљбина Куртија. Овога пута, против предлога закона партије Кадрија Весељија.

„Ми са великом забринутошћу и пажњом пратимо изјаве представника ЕУ и америчког амбасадора, који између осталог кажу да Закон о заштити вредности ОВК криминализује слободу говора и плаши грађане. Као парламентарна група посвећени смо промени неких чланова и пажљиво их анализирамо јер, изнад свега, очување демократије и слобода говора остају приоритети”, рекла је посланица Демократског савеза Косова Валентина Реџепи Буњаку.

Предлагач, Демократска партија Косова, у којој су углавном бивши припадници такозване ОВК, скоро па у шоку.

„Изненађујуће је како су се неке колеге посланици понашали на данашњој седници, неки су изашли а други уопште нису учествовали у гласању. Имали смо политички консензус са свим парламентарним групама да гласамо о овом нацрту закона у првом читању, а затим да исправимо све недостатке и смањимо забринутост до другог читања. Главна сврха овог закона је да се институционализује рат ОВК. Такође, разумели смо забринутост међународних пријатеља, али смо их уверили да ћемо у другом читању урадити неопходне измене“, рекао је после данашњег неуспешног изгласавања закона у првом читању предлагач, посланик Демократске партије Косова Газменд Битићи.

Да је закон о заштити вредности рата такозване ОВК увођење вербалног деликта и да је против српског народа, рекао је пре његовог стављања на дневни ред у Скупштини Косова, и председник Србије Александар Вучић.

А.Ћ.