Игуман Сава: Пут поред манастира ће повећати саобраћај, загађење и буку

архимандрит Сава Јањић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Закон о специјалним заштићеним зонама је усвојен 2008. и каже да постоје зоне у којима су забрањене активности. Тај пут би прошао педесетак метара од цркве, чиме би се угрозио споменик Унеско“, поручује игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић.

Како је навео отац Сава, према информацијама које имају радови се не спроводе на путу унутар заштићене зоне.

„Макар не у оном инетнзитету јер не примећујемо тешка возила, али потребно је стално проверавати. Обавештени смо да је градоначелник одлучио да се радови наставе, чекамо став Владе Косова пошто је премијер Хоти рекао да радови треба да буду заустављени. Премијер покушава да смири ситуацију, а наша реакција је мотивисана кршењем закона и први који треба да реагују су људи из владе“, поручује Сава Јањић.

Јањић поручује да није реч о нечему што манастир тзражи, већ о нечему што су косовске институције дужне да ураде.

„Међународни представници инсистирају да мора да се поштује владавина права. Чудно је да монаси бране закон од институција које морају да га спроводе“.

Каже и да проблем потиче од 2013. када је лансирана идеја о изградњи пута.

„Ми немамо ништа против изградње путева, али уколико такав пут иде поред манастира наравно да нам није свејдно јер ће повећати саобраћај, загађење и буку. И сада је направљена штета проширивањем пута, мора да се наше решење и санира штета. Да пут буде локалног карактера и да главни пут Дечани-Плав иде заобилазницом, ту заобилазницу је прихватила влада 2014. тај пројекат је инаугурисао Тачи, покренута је градња, а онда је заустављена не знам због чега“, рекао је Јањић.

Градоначелник Дечана Башким Рамосај рекао је да су радови настављени јуче, јер, по његовим речима, не утичу на манастир. Он је казао да је 11 километара пута већ асфалтирано и да је остало да се уради још пет километара, пренео је портал телеграфи.цом.

„Пут је асфалтиран ван зоне, унутар није ништа, уколико се не уради на нелегалан начин. Да ли је реч о политичком говору, не желим да улазим у политику. Интересује нас заштита манастира, у контакту смо са представницима ОЕБС-а, ЕУ и земаља Квинте, заинтересовани су да се питање реши на начин на који су они предложили. Не знам каква је игра у питању, али ово слаби кредибилитет косовских институција, јер ако се не може спровести сопствени закон, како може било шта друго“, пита се игуман манастира Високи Дечани.

На замерке градоначелника Дечана да не жели да се крај развија, игуман одговара да су то бесмислице и да не жели да се спушта на такав ниво речника.

„Пут до манастира постоји, локални пут може да постоји, то би био туристички пут, ту шетају старији људи, бицклисти, то је пут рекреативног какартера, а не магистрални пут са тешким транспортом. Манастир представља главну знаменитост краја, а када дођете у Дечане ви не можете да види знак према манастиру, туристичке агенције имају проблем да нађу пут до манастира. Општина да размисли о развоју туризма и да се стави нека слика“.

Каже да је из медија обавештен да је Министарство културе Србије писало Унеску и додаје да их из министарства нико није позвао да пита шта се дешавало.

„Тако да не знам шта су писали, покушавао сам да успоставим контакт, али су ваљда сви на годишњем одмору. Немамо директан контакт са централом Унеска. Европа Ностра је врло заинтересована за ситуацију и са њима сам у контакту, треба мобилисати све људе који се баве културном баштином да укажу на развој догађаја, јер реторика може изазвати насиље. Манастир је четири пута нападан, и под заштитом је оружаних снага. То показује да косовксе институције нису показивале пријатељски однос према манастиру. Док су ту припадници Кфора ту осећамо се безбедно, међутим без њих и са ширењем мржње наравно да се не бисмо осећали тако“, рекао је отац Сава.

Извор: Н1/РТВ Ким