Антонијевић: 4 новоинфицираних, једна особа преминула, долази делегација из Батајнице у вези са ПЦР лабораторијом

Епидемиолог Александар Антонијевић, ФОТО: Радио Митровица Север

У српским срединама на КиМ регистровано је 4 нових случајева вируса корона од 62 тестираних чији су резултати пристигли јуче. У последња 24 сата 4 особе су излечене, саопштио је епидемиолог Завода за јавно здравље у Косовској Митровици на данашњој конференцији за штампу.

Новооболели су из Косовске Митровице – 1, док су 2 пацијента излечена од укупно 283 колико је до сада у овој општини оболело. У Лепосавићу је такође једна особа оболела, нема излечених, те је укупан број оних који су у овој општини оболели од ЦОВИД-19 до сада 174. У Зубином Потоку такође је један новооболели, те је сада укупан број случајева у овој општини 103. У Звечану је регистрован 1 случај и једна особа је излечена – укупно је регистровано 150 случајева.

Када је реч о већински српским срединама јужно од Ибра, број случајева је 234 – нема новооболелих и излечених пацијената.

У последња 24 сата преминула је једна особа из Косовске Митровице.

Хоспитализовано је 54 особа са потврђеним ПЦР тестом, а 329 пацијената је у самоизолацији.

У Клиничко болничком центру у Косовској Митровици хоспитализовано је 49 лица, у КБЦ Драгиша Мишовић 1, у КБЦ у Крагујевцу 1 и у КЦ у Нишу још 3 пацијента.

Од почетка пандемије тестирано је укупно 4335 особа и регистровано је 944 случајева коронавируса.

И данас су у Кризном штабу подсетили на то да се од 18. јуна бележи поновни пораст инфицираних, те да је укупно 383 активних случаја и 524 излечених.

ПЦР лабораторија у Митровици ускоро

Након најаве владе Србије да ће се у Косовској Митровици отворити лабораторија за ПЦР тестирање, Антонијевић је на конференцији за штампу потврдио да се данас очекује долазак делегације из Батајнице.

Делегација ће посетити просторије које су предвиђене за лабораторију, а уколико постојеће просторије не испуњавају стандарде, изградиће се монтажни објекат у оквиру митровичког КБЦ-а, објаснио је Антонијевић.

Истакао је и да је отварање лабораторије у Митровици сјајна вест – не само за актуелну ситуацију у вези са пандемијом вируса корона, већ и за убудуће.

Антонијевић наводи да ће лабораторија добити најсавременије апарате за ПЦР тестирања чији је капацитет обраде око 1000 узорака на дневном нивоу.

Такође је подсетио да су микробиолози из Косовске Митровице, који су претходно отишли у Батајницу, прошли обуку за ПЦР тестирање.

На питање када ће лабораторија почети са радом, Антонијевић одговара да то зависи од данашњег састанка са делегацијом из Батајнице, и изразио је наду да ће то бити врло брзо ако просторије испуњавају све услове.

Сматра да и уколико треба изградити нови објекат, тај процес неће дуго трајати, а обзиром на то да је реч о монтажном објекту.

У том случају, Антонијевић очекује да ће за највише 3 до 4 недеље лабораторија почети са радом.

Оценио је да се епидемиолошка ситуација знатно побољшала, да се креће у „одличном правцу”, и нада се да „ћемо кроз недељу, две већ, поново имати ситуацију без новооболелих”.

Извесну бригу изразио је у погледу јесењег периода, када ће наступити сезона грипа.

Извор: КоССев