Српски министри разговарали са владиком Теодосијем

Министри у Влади Косова, Горан Ракић и Далибор јевтић, разговарали су данас са епископом Епархије рашко-призренске Теодосијем о актуелној ситуацији и положају Српске православне цркве, саопштено је из Информативне службе Министарства за заједнице и повратак.

”Чврсто ћемо стајати у одбрану интереса Српске православне цркве. За нас представнике српског народа у институцијама Косова, једино прихватиљиво решење када је у питању изградња транзитно-магистралног пута Дечани-Плав је у оквиру закона”, поручили су министри у косовској Влади и представници Српске листе, председник Горан Ракић и потпредседник Далибор Јевтић током данашњег сусрета са владиком рашко-призренским Теодосијем, свима онима који о овом проблему размишљају другачије, каже се у саопштењу.

Током сусрета Јевтића и Ракића са владиком Теодосијем разговарало се и о помоћи СПЦ на свим пољима на којима је потребно, како би позиција цркве била још јача.

Поздравили су одлуку којом је заустављена даља изградња пута у заштићеној зони и истакли да искрено верују да ће она остати на снази до проналажења решења прихватљивог за све јер како су истакли, решење постоји. Подвукли су и да је подршка председика Александра Вучића и представника институција у Србији у решавању проблема и те како значајна.

”Не желимо да угрожавамо било чија права али исто тако желимо да се права Срба на Косову поштују. На томе радимо и за тако нешто ћемо се залагати. У сталној смо комуникацији са представницима међународних институција и организација, како би им предочили да борба српског народа на очувању својих светиња и идентитета не сме бити занемарена.”

Током сусрета је разговарано и о последњој непријатности коју је доживео владика рашко-призренски Теодосије, када су га косовски цариници зауставлили на Јарињу и вратили. Речено је да се овакви непријатни догађаји у будућности не смеју дешавати.

Владика Теодосије je истакао да је од суштинског значаја заједнички решавати проблеме који су ових дана задесили СПЦ. Рекао је да, што је слога Срба већа то је позиција јача и напоменуо да је данашњи сусрет значајан због неколико разлога, а основни је тај што се овиме јасно показје да су Срби и те како одлучни да се изборе са свиме што стоји на путу њиховог опстанка и останка на Косову, додаје се у саопштењу.

Почетком јула месеца ове године, током посете манастиру Високи Дечани, Ракић и Јевтић су истакли да су светиње стуб останка и опстанка српског народа.

”Управо зато је значајно снажно залагање за очување постојећих, а од изузетне је важности и радити на изградњи нових и обнови порушених светиња”, закључили су званичници током данашњег састанка.

Током данашњег сусрета званичника Српске листе са владиком Теодосијем, договорена је стална комуникација и координација око решавања свих проблема, као и одржавање састанака попут данашњег на месечном нивоу.