Украдени каблови породици Костић

Тек постављену унутрашњу електричну инсталацију у кући породице Костић из села Пожарање, поред Витине, почупале су и однеле непознате особе, јавља РТВ Пулс.

Седмочлана породица Костић већ 21 годину живи у избеглиштву у Краљеву и, како је рекао глава породице Стојанче Костић, који је и пријавио крађу, планирају да се врате у родно село

“Село смо напустили 16. јуна 1999. године, када су из Пожарања отишли сви Срби, нас тридесетак. Сада, када смо намеравали да се вратимо и почели са реновирањем куће, већ други пут нам демолирају објекат и чупају електричне каблове”, каже Костић, који је до рата важио за једног од најбољих аутомеханичара у Косовском Поморављу.

Потпредседник општине Клокот Саша Мирковић је рекао да је за обезбеђивање услова за повратак интерно расељених лица примарно одговорна косовска влада.

“Централне установе су биле у обавез да обезбеде услове за повратак породице Костић, али и других интерно расељених лица који намеравају да се врате својим кућама, али то је и одговорност локалног албанског становништва које чини већину у општина Витина”, рекао је Мирковић за РТВ Пулс.

У селу Пожарање је до 1999. године живело више од 200 Срба који су се углавном бавили пољопривредном производњом, док сада у целој општини Витина Срби живе само у селу Бинач, њих око 150 и још неколико десетина Срба у самом граду Витина.

А.М.
Извор: РТВ Пулс