Тачи видео поруком тражи од посланика да продуже мандат Специјалном суду

Хашим Тачи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Косовски председник Хашим Тачи, у време када се очекује потврђивање првих оптужница, огласио се вечерас видео поруком, у којој је позвао посланике косовског парламента да продуже мандат Специјалном суду за ратне злочине бивших припадника такозване Ослободилачке војске Косова.

„Политика се не сме мешати у правду, нити се правда сме мешати у политику. То је било моје уверење и увек дајем подршку успостављању међународних судова и посебних комисија у последњих двадесет година. Ово је и даље моје уверење, чак и сада, и зато од Скупштине Републике Косово захтевам да мандат Специјализованих комора и Канцеларија специјалног тужиоца траје до одлуке о њиховом престанку коју ће донети Савет Европске уније уз консултације са Владом Република Косово. Потребно нам је разумевање у вези са затварањем Специјализованих комора, тако да верујем да ће посланици подржати ову моју иницијативу. Косово се већ 20 година суочава са судовима који суде рату ослободилачке војске Косова, а овај суд је већ пети по реду“, рекао је између осталог Тачи.

Подсећамо, на основу Косовског устава и закона, овај суд и не може укинути косовска скупштина, већ он престаје са радом када заврши све започете случајеве и када сам суд то предложи Савету Европске уније.

А.Ћ.