Сава Јањић: Охрабрен сам данашњим састанком

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Косовски премијер Авдулах Хоти, посетио је данас манастир Високи Дечани, где се састао са игуманом манастира Савом Јањићем. Састанку су присуствовали и командант КФОР-а Микеле Риси и градоначелник Дечана Башким Рамосај. После састанка је поручено да се за изградњу пута Дечане – Плав мора пронаћи решење које би омогућило и економски развој општине и којим би се заштитио манастир који је под заштитом УНЕСКА.

После састанка премијера Хотија са игуманом манастира Дечани, коме су присуствовали и командант КФОР-а Микеле Риси и градоначелник Дечана Башким Рамосај, игуман манастира, архимандрит Сава Јањић је рекао да постоји више опција за изградњу магистралног пута Дечане-Плав, али да се закон о специјалним заштићеним зонама, као и мир монаха и псетилаца манастира мора поштовати.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Као што сам рекао у својој поруци раније, ми подржавамо градњу путева који повезују људе и подржавамо идеју економског развоја општине, али је и веома важно имати у виду да постоји Закон о специјалним заштићеним зонама који не дозвољава да се магистрални путеви раде кроз заштићене зоне, а ово би био пут магистралног и међународног карактера јер повезује са Црном Гором, тако да би ту пролазило доста камиона и возила, што би се одразило на сам манастир и на један мир, који ми желимо да сви ви који овде долазите, осетите и уживате у њему“, рекао је отац Сава и додао: “Могу да кажем да сам охрабрен данашњим састанком и да постоји добра воља да нађемо решење које ће бити добро за све нас и за све грађане Косова“.

Игуман манастира Високи Дечани се и јутрос на албанском језику обратио грађанима Дечана са поруком да СПЦ и Епархија рашко-призренска, као и братство манастира нису против изградње пута, нити економског развоја Дечана, већ само траже поштовање постојећих закона.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Премијер Авдулах Хоти је такође рекао да се решење мора пронаћи, да се мора водити рачуна о добробити грађана, али и да се морају поштовати закони које су донеле косовске институције.

„Уверен сам да ће за неколико дана или недеља бити пронађено решење уз сагласност свих страна, решење које узима у обзир интересе грађана Дечана, али и потребе за очувањем ове баштине. Договорили смо се да наставимо разговаре да бисмо пронашли решење“, рекао је Хоти.

Пре састанка Хотија и архимандрита Саве Јањића, косовски премијер се у згради општине Дечани састао са градоначелником Башкимом Рамосајем, који је поновио да се „иде ка решењу проблема“.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Пут ће дефинитивно бити завршен. Постоји много спорова, решење је само једно, а то је да се пут заврши“, рекао је Рамосај.

Састанку у манстиру Високи Дечани је присуствовао и командант КФОР-а Микеле Риси.

Читаву трасу спорног пута је обишла и наша екипа. Пут је знатно проширен, утабан и посут песком и недостаје само асфалт. На пет километара од манастира, постоји обилазница око заштићене зоне, трасирана и започета 2014. године, на којој су радови обустављени 2015. године. Данас на путу нисмо приметили камионе и тешке машине, осим патрола КФОР-а, а на табли где почиње изградња пута пише да је за радове надлежна Влада Косова.

А.Ћ.