Од данас на снази Закон о пандемији

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Закон о пандемији, усвојен у Скупштини Косова, ступио је на снагу објављивањем у Службеном листу Косова. Велике казне за непоштовање мера.

Због неношења маски и непоштовања одлуке о физичкој дистанци, физичко лице ће бити кажњено са 35 евра, док је за непоштовање свих предвиђених мера, за правна лица предвиђена казна од 2.000 евра до забране делатности. Правна лица која не поштују физичку дистанцу и карантин, биће кажњена са 500 евра, а иста казна ће бити изречена и свима онима који не поштују ограничено кретање грађана и возила. За појединце који се приватним возилом крећу у периоду забране, предвиђена је казна од 200 евра.

„Правно лице које не спроведе одлуку надлежног тела за стварање услова и одржавање предвиђене удаљености у просторијама, казниће се новчаном казном у износу од 500 евра, а одговорна особа правног лица, новчаном казном од 200 евра“, једна је од тачки закона.

Предвиђене су и казне за све који не поштују мере самоизолације, било да су оболели или се сумња да су заражени корона вирусом.

А.М.