Шарчевић: Почетак школске године на КиМ највероватније онлајн

Министар Младен Шарчевић, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Иако школска година у Србији почиње 1. септембра, одлагања поласка у школе су могућа само на територији Косова и Метохије, рекао је јутрос за јутарњи програм ТВ Прве министар образовања, Младен Шарчевић. Разлог за одлагање од пар недеља је епидемиолошка ситуација у енклавама која, како наводи министар, није добра. Ипак за ђаке на КиМ, као и за све оне у остатку Србије биће организована онлајн настава.

На питање да ли постоји могућност одлагања почетка школске године, он је рекао да су одређена одлагања могућа само на територији Косова и Метохије. Како је прецизирао, ситуација на Северу, „у делу где компактно живе српски становници и ђаци“ је задовољавајућа, али је изразио забринутост због ситуације у енклавама.

„Ситуација у енклавама на КиМ нам није најбоља, јер се тамо не спроводе мере као у централној Србији, због албанске администрације. Због Осојана, Горе, свих других регија, не можемо парцијално да кренемо. Ту ћемо негде донети одлуку да то померимо за недељу, две дана. Чак су и власти у Приштини, привремени органи, решили да то одложе као и Црна Гора, они немају добру ситуацију. Међутим, наши ђаци у тој нашој регији ће имати онлајн наставу као и ђаци у Србији“, рекао је он.

Да ће настава од 1. септембра у српским образовним институцијама на КиМ највероватније бити организована онлајн, потврдила је јуче за КоССев и начелница Школске управе Министарства просвете Србије за КиМ, Јасмина Дедић.

Она је рекла и да је школама на КиМ додељен виши степен аутономије како би, у зависности од епидемиолошке ситуације на терену која се константно мења, одлучили који начин организације наставе је најповољнији.

Подсећамо, косовски синдикат просветних, културних и научних радника затражио је крајем недеље одлагање почетка школске године због неприпремљености школа за спровођење прописаних мера, а косовски министар образовања, Раме Љикај, рекао је да је тај захтев апсурдан, подсећајући да су представници синдиката присуствовали свим састанцима радних група, да би касније у току дана ипак најавио одлагање почетка школске године за 14. септембар.

Извор: КоССев