Međunarodni dan nestalih obeležen u Gračanici

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Međunarodni dan nestalih osoba obeležen je u Gračanici višednevnom izložbom slika „Oteta istina“,

Međunarodni dan nestalih osoba obeležen je u Gračanici višednevnom izložbom slika „Oteta istina“, a danas su predstavnici porodica kidnapovanih i ubijenih Srba sa Kosova i Metohije, položili cveće na spomen instalaciju Missing ispred gračaničkog Doma kulture.

Oko 1.700 Srba i drugih nealbanaca,nestalo je na Kosovu i Metohiji,u periodu od 1998. do 2004. Posle više od dve decenije, porodice ne znaju gde su njihovi najmiliji.

„Dva dana je mnogo tragati za članom svoje porodice, a ne 21 godinu. 21 godinu obeležavamo današnji dan, Međunarodni dan kidnapovanih i nestalih. 21 godinu mi živimo sa tugom i bolom, 21 godina neizvesnosti. To je za sve nas najteže. Jako je teško kada gledaš da 21 godinu počinioci ovih zločina slobodno šetaju. Niko ništa nije uradio da se rasvetli sudbina nestalih. 21 godinu svakodnevno se obraćamo institucijama kako bi se pitanje nestalih rešilo. Nikada nisu bili zainteresovani da nam izađu u susret”, rekla je posle polaganja cveća nestalima i ubijenima, koordinatorka Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, Silvana Marinković.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Od kako su počeli razgovori u Briselu mi, porodice nestalih, mislimo da problem kidnapovanih i ubijenih treba da bude jedna od tema tih razgovora. Nažalost, tek se sada o tome razgovara, ali nema konkretnog rezultata. A sve dok se ne reši pitanje kidnapovanih, neće i ne može doći do pomirenja“, misli koordinator istog udruženja Milorad Trifunović, čiji je brat otet 1998. godine.

Srbi su otimani u kućama, na njivama, u prodavnici, na ulici, a još uvek se u mrtvačnici u Prištini nalazi skoro 400 neidentifikovanih tela. Ostaje nada da će se dostojno sahraniti barem posmrtni ostaci mučenika.

Negovan Mavrić, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Ja sam imao, da kažem tu sreću, da sam pronašao posmrtne ostatke svoga brata. Sahranio sam ga onako kako dolikuje, po našim običajima, ali znam koliko ljudi još ne može da hrišćanski sahrani svoje članove porodica i zbog toga mi je žao. Znam samo da se i u Orahovcu, kao i svuda na Kosovu i Metohiji, u 80% slučajeva zna ko su zločinci“, siguran je Negovan Mavrić iz Velike Hoče, čiji je brat kidnapovan u jednoj orahovačkoj prodavnici.

Kidnapovanja i ubistva su su se događala i pre oružanog sukoba, ali se pravi lov na Srbe dogodio posle dolaska međunarodne vojne i civilne misije. Za Jasminu Živković, čiji je otac kidnapovan u školi u Uroševcu, potpuno je jasno ko je krivac.

Jasmina Živković, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Za mene je za neotkrivanje počinilaca zločina najviše kriva međunarodna zajednica koja je došla da osigura bezbednost za sve a to nije uradila, isto onoliko koliko su krivi i počinioci zločina“, kaže Jasmina.

Na Kosovu i Metohiji je još uvek nerazjašnjena sudbina 1.643 lica, od toga 567 Srba i ostalih nealbanaca. Od dijaloga između Beograda i Prištine i otvaranja arhiva takozvane OVK, porodice očekuju odgovor na pitanje, KO SU ZLOČINCI?

A.Ć.