Meštani Babinog Mosta uplašeni i ljuti zbog napada na četvoricu srpskih mladića

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Na Kosovu se dogodio 38. napad na Srbe od početka ove godine, ovaj put na četvoricu mladića u selu Babin Most, u opštini Obilić.

Na Kosovu se dogodio 38. napad na Srbe od početka ove godine, ovaj put na četvoricu mladića u selu Babin Most, u opštini Obilić.

Pri dolasku u Babin Most, osetili smo strah i ljutnju, a meštani su uglavnom izbegavali novinare. Povređeni dečaci, koje smo sačekali kada su se vraćali iz policijske stanice gde su davali izjave, sa vidnim povredama, nisu želeli da pričaju. Sa lekarskim snimcima i nalazima, otišli su u kuću jednog od njih.

„Znamo i ko ih je napao, znamo ko su im roditelji, znam im dedove i pradedove. To su stari meštani našeg sela“, tiho nam je rekao jedan od meštana, ne želeći da kaže svoje ime niti da se fotografiše. Olga Igić pak kaže da je jedva čekala da se pojave novinari da im kaže kakva je muka snašla meštane Babinog Mosta.

„Okupljaju se tu u školskom dvorištu. Naše devojčice ne smeju napolje čim počne veče, a ne smeju ni veći dečaci. Ovo odavno trpimom ali poslednjih mesec dana je strašno. Evo sinoć napali decu koja su se šetala i šta sada da radimo?“, pita se Olga.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Slučaj napada na srpske dečake je prijavljen policiji, ali kako smo saznali sinoć, neposredno posle napada, policajci nisu želeli da idu kod porodica napadača.

„Ne možemo sada da ih budimo, sutra ćemo“, citira nam izjavu policajca jedan od očevidaca.

Roditelji napadnutih dečaka, još uvek uplašeni za živote svoje dece pričaju šta se desilo, tu nadomak njihovih kuća.

“Boksevi, noževi, bokeri, uzimali su crepove, gađali ih. Ovaj moj ima pocepanu glavu, i povrede na leđima isto. Njegov (pokazuje na komšiju) isto ima čvoruge po glavi. Đorđe Bojković se spasio i pobegao kod Dime Simića. Ova trojica su bežali kroz polja i ovi su ih stigli i tu su ih dodatno istukli”, reči su Zvezdana Slavića, oca jednog od napadnutih dečaka.

Zvezdan Slavić

“I ranije su napadali decu. I dalje će da napadaju ako policija nešto ne uradi. Mora sve da pratimo, sad i do njive moramo da ih pratimo, u školu isto. Ne smeju ni tokom dana da izađu sami, a kamoli uveče”, dodaje Dejan Bojković, čiji sin takođe ima vidljive posledice dobijenih batina.

Napad na srpske mladiće osudile su Kancelarija za KiM i Srpska lista, a danas je u Babinom Mostu boravio i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković.

“Šta bi se desilo kada bi samo jedna kap krvi pala, ko bi onda odgovarao? Zato upozrovamo da je vreme da se vruće prištinske glave ohlade, da dođe do normalizacije odnosa i da institucije rade svoj posao i krenu da kažnjavaju one koji napadaju Srbe. Ako ovo prođe bez ikakve kazne, jasno je koja se poruka šalje“, rekao je Petković.

Povređeni dečaci su posle detaljnog lečenja i ukazane pomoći u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, pušteni na kućno lečenje.


Kosovska policija je u dvadesetčetvoročasovnom izveštaju potvrdila da se incident dogodio.

„Četiri muškarca sa Kosova izjavila su da ih je tokom šetnje glavnim putem u selu napalo šest muškaraca sa Kosova, koje su prepoznali zbog toga što žive u istom selu. Policija je odmah izašla na lice mesta i preduzela potrebne radnje“, piše u policijskom izveštaju.


A.Ć.