Потврђен састанак Трампа, Вучића и Хотија

Фото Бела кућа: Pexels, pixabay

Бела кућа је потврдила да ће данас у јутарњим часовима по америчком времену, председник САД Доналд Трамп присуствовати потписивању споразума између српског председника Александра Вучића и косовског премијера Авдулаха Хотија.

Састанак ће се, по наводима из Беле куће одржати у 11:05, а претходно ће у 11 сати, такође уз присуство председника Трампа, бити потписан споразум, чија садржина још увек није позната. По речема Александра Вучића, биће потписани економски споразум јер је први документ, у коме је била тачка која садржи признање Косова од стране Србије, српска делегација одбила.

У свом обраћању медијима, председник Србије Александар Вучић је рекао да неће потписати признање Косова ни под којим условима.

Косовски премијер Авдулах Хоти је синоћ у кратком обраћању медијима рекао да треба сачекати коначан документ, али да је договор врло близу.

Такође, српског председника и косовског премијера очекују и посебни састанци са америчким државним секретаром Мајком Помпеом у Стејт департменту. Касно ноћас је свој коментар на твитеру написао и посредник у дијалогу, изасланик председника Трампа, Ричард Гренел.

„Разговори су били конструктивни. Имам наду,“ написао је Гренел.

У исто време, на Косову нема много реакција политичара, осим Аљбина Куртија, који је на конференцији за медије рекао да косовска делегација нема легитимитет да преговара јер у њој нема победника на изборима и да је у вашингтон отпутовала туристички о, како је рекао, трошку државе. Курти је такође рекао да се преговори воде измешу Србије и САД, а да је косовска делегација “непотребни посредник”.

У понедељак ће се српски председник и косовски премијер поново састати, овог пута у Бриселу, а састанком ће посредовати Европска унија.

А.Ћ.