Хашим Тачи: Од физичког присуства у дијалогу, важнија је суштина

Хашим Тачи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Косовски председник Хашим Тачи, који у преговорима са Београдом учествује од 2011. године, због оптужнице за ратне злочине која је против њега подигнута, није више кредибилан саговорник за међународну заједницу, иако оптужница још увек није потврђена.

“Није важно ко представља Косово. Од физичког присуства је важнија суштина. Косово може да напредује заједно са америчким руководством и са овим што је постигнуто у Белој кући. Осећам се врло добро што су се лажне информације да сам договорио поделу Косова, распршиле као мехур од сапунице. Сада заједничким снагама треба да применимо постигнути споразум, јер сви смо желели да америчко руководство преузне водећу улогу у дијалогу и то се догодило. Не смемо да каснимо због нејединства и племенског менталитета, што може скупо да кошта Косово”, рекао је Тачи на данашњој конференцији за медије.

Косовски председник је поздравио споразум у Вашингтону и наставак дијалога у Бриселу, захваливши се свим америчким председницима, посебно Трампу и амбасадору Ричарду Гренелу.

“Прошла недеља је била потврда посвец́ености америчког председника Трампа Косову. Уз залагање специјалног изасланика Ричарда Гренела, сви напори у којима сам и ја учествовао, завршени су прошлог петка, потписивањем споразума. Ово је био најозбиљнији дипломатски подухват на Западном Балкану у последње две деценије. Током процеса смо имали много потешкоћа, прича о заверама, лажних оптужби, али су се оне показале као неистините и штетне, а то је потврдио и постигнути споразум”, рекао је између осталог Тачи.

А.Ћ.