Авдулах Хоти о разговорима у дијалогу у Вашингтону и Бриселу

Авдулах Хоти, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

После седнице владе, на којој је укратко министрима говорио о дијалогу са Београдом у Вашингтону и Бриселу, као и о потписаном споразуму у Белој кући, косовски премијер Авдулах Хоти је о истој теми говорио и пред новинарима, нагласивши да је Косово поново постало важно за своје међународне партнере и да је његова влада за само три месеца успела да, како је рекао, консолидује односе са међународном заједницом, али и да са дневног реда скине разговор о територијалном интегритету Косова. Постигнути економски споразуми, по Хотијевемим речима, јачају суверенитет Косова.

Хоти тврди да ће Сједињене Америчке Државе уложити преко милион евра у развој Косова и да је то највеће достигнуће, очекујући пројекте свих министара. Такође, састанком у Бриселу је задовољан, назвавши их убрзаним корацима ка евроатлантским интеграцијама.

“У Бриселу је одржан састанак на високом нивоу са српском страном као део процеса дијалога, како би се израдио нацрт коначног споразума за реципрочно признање и ни за шта друго. На основу владине платформе, не разговара се ни о територијалном интегритету, ни о унитарном карактеру државе Косово, разговара се само о финалном споразуму за реципрочно признање, односно о елементима финалног споразума”, рекао је Хоти.

Нагласивши да је упутио захтев Скупштини Косова за одржавање седнице на којој ће поднети извештај, косовски премијер је углавном одговарао на новинарска питања о споразуму који је заједно са српским председником Вучићем потписао у Вашингтону. Истакао је обећане изузетно велике америчке инвестиције и важност инфраструктурних пројеката који ће спојити Косово и Србију. Што се тиче приступа Косова такозваном “Балканском мини Шенгену”, Хоти је рекао да је његов став познат:

“Када нам је тема “мини Шенгена” била постављена у Вашингтону, ја сам био против, али је од мене из Беле куће затражено да то прихватим и да Косово постане део ове иницијативе. Сада ћемо заједно да радимо са ресорним министрима како бисмо се придружили овој регионалној иницијативи и да ни у једном тренутку не буду угрожени интереси Репулике Косова. Дакле, ми смо били против ове иницијативе, али се од нас тражило да прихватимо овај део споразума и ја сам прихватио”.

Авдулах Хоти је поновио да он представља Косово у дијалогу, не заступајући само своју партију, већ све коалиционе партнере и све грађане. И тачку споразума око језера Газиводе, против које је био Рамуш Харадинај, Хоти сматра великим успехом, јер студија изводљивости коју ће урадити САД не може, како је рекао, наштетити суверенитету Косова.

Косовски премијер се кратко осврнуо на критике председнице Скупштине Вјосе Османи, рекавши да ће она “за три године схватити да греши”.

Ниједно ново признање Косова и чланство у било којој међународној заједници, по Хотијевим речима, не може се обезбедити без подршке САД и кључних земаља Европске уније.

Што се тиче наставка дијалога у Бриселу, отворене су нове теме, а косовски премијер каже да је о њима тек започет разговор.

“Ове теме су покренуте на највишем нивоу и биће у потпуности обрађене у наредним недељама. Још увек нема ништа конкретно по овом питању, а наш став, став Владе Косова на основу платформе је јасан. Ми имамо споразум о Асоцијацији општина са српском већином из 2015. године и држава Косово има обавезу да то спроведе. Видећемо како можемо да идемо напред и у ком правцу, а што се тиче имовине и финансијских потраживања, то сам ја покренуо на састанку 16. јула када сам се видео са српском страном. Наше две радне групе настављају разговоре, а оно на чему ми радимо, јесте да се договоримо о методологији и начелима како ћемо решити питање државног дуга, ратне штете, пензија итд., у складу са конвенцијама и добрим праксама”, закључио је Хоти.

А.Ћ.