Канцеларија за КиМ осудила скрнављење гробља у Жакову код Истока

„Најоштрије осуђујемо још један напад на српска гробља у нашој јужној покрајини, који су, на нашу велику жалост, а на срамоту оних под чијом се привременом управом тако нешто догађа, постали толико учестала појава, да готово и да нема православног гробља јужно од Ибра које у протекле две деценије није било на мети вандала“, каже се у саопштењу канцеларије за КиМ поводом скрнављења гробља у овом селу у источкој општини у којем је пре ратних сукоба живело око педесетак српских породица.

Радоје Раденковић из села Жаково, раније данас је изјавио за РТС:

„Четири гроба су прекопана, споменици уништени, а посмртним остацима се не зна траг. Ово је ново скрнављење гробља старог више од сто година. На гробљу су још приметни трагови ранијег скрнављења“, испричао је Раденковић, који са супругом живи у расељеништву у оближњем селу Суво Грло.

„Очито да је мржња шовиниста толика да им сметају и мртви Срби и, упркос томе што годинама поручујемо да је неопходно покренути најширу политичку и друштвену кампању како би се шовинизам на Косову и Метохији искоренио, то није учињено. Захтевамо од привремених институција самоуправе у Приштини и представника међународне заједнице да уложе озбиљан и искрен напор како би починиоци били идентификовани и кажњени. У тренутку када Београд и Приштина разговарају о нормализацији прилика на терену, напади попут овог у Жакову болно сведоче да је ситуација на Косову и Метохији далеко од нормалне“, закључује Ђурић у саопштењу.

А.Ћ.