Тачи одликовао Трампа

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Косовски председник Хашим Тачи је данас потписао одлуку којом америчком председнику Доналду Трампу додељује орден слободе, како је рекао, у знак захвалности на његовом доприносу слободи Косова, јачању мира и стабилности у региону.

Тачи због оптужнице за ратне злочине не може у иностранство, па је своју одлуку америчком председнику и јавности саопштио видео поруком.

„Желим да вам изразим своју дубоку захвалност на вашем личном доприносу у постизању споразума о економској нормализацији између Косова и Србије. Овај споразум је напредак од изузетног значаја за закључивање вековног сукоба између наших народа. Након деценија блокаде и стагнације у преговорима, захваљујући вашем храбром руководству постигли смо овај историјски споразум. Косовски народ ће доживотно бити захвалан Сједињеним Америчким Државама, нашем спасиоцу у најмрачнијим данима, који је уз нас и дан данас“, написао је између осталог Тачи, упутивши Трампу позив да посети Косово.

Тачи је данас такође доделио председничку медаљу америчком саветнику за безбедност, Роберту О Брајену и изасланику Доналда Трампа за дијалог између Београда и Приштине, Ричарду Гренелу.

Подсећамо, од 1999. године до данас, неки од америчких добитника високих признања косовске владе и председника су били: Бил Клинтон, Џорџ Буш, Боб Дол, Медлин Олбрајт, Вилијем Вокер, Весли Кларк, велики број улица и тргова носи имена Американаца који су заслужни за такозвану независност Косова, а споменици су подигнути Билу Клинтону, Медлин Олбрајт и Вилијему Вокеру. Велики је број америчких школа и болница, али и фирми чији су власници неки од добитника косовских признања.

А.Ћ.