Ускоро нови станови за становнике колективних центара и социјално угрожене породице

За расељена лица која су у општини Штрпце била смештена у колективним центрима, ова јесен ће бити посебно значајна, јер ће за 86 породица бити завршени нови станови, саопштено је из Информативне службе Министарства за заједнице и повратак. Завршетак радова на пет нових зграда са укупно 110 станова биће реализован у наредне три недеље, после чега се очекује технички пријем и опремање станова у целости. Планирано је да преостале 24 слободне стамбене јединице буду додељене социјално најугроженијим породицама из Штрпца.

Насеље у коме су грађени станови за расељене на територији општине Штрпце обишли су представници Министарства за заједнице и повратак, локалне самоуправе и Данског савета за избеглице, коме је поверена реализација пројекта.

„Радује ме што смо направили зграде по највишим архитектонским стандардима за оне који су морали да напусте своје домове и који већ 20 година живе у коликтивним центрима у нехуманим условима. Очекујем да након много одлагања, до краја године коначно затворимо све колективне центре у општини Штрпце и истовремено у другим општинама започнемо исте пројекте“, изјавио је министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић.

Прва фаза пројекта под називом ”Подршка трајним решењима за становнике колективних центара на Косову”, у склопу којег су изграђене зграде у Штрпцу, финасиран је од стране Европске уније и Министарства за заједнице и повратак. Очекује се да се 169 корисника из пет колективних центара у Штрпцу усели у своје нове станове до краја ове године.

Осим затварања колективних центара у Штрпцу, до краја године је планирано и усељење породица у комплетно реновиране станове колективног центра ”Берген” у селу Угљаре у општини Грачаница, саопштено је из Министарства за заједнице и повратак.

А.М.