Марко Ђурић: Суштина нормализације односа је у постепеном јачању узајамног поверења

Марко Ђурић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

После још једне у низу изјава косовског премијера Авдулаха Хотија да се о Заједници српских општина неће разговарати у Бриселу, из Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије поручују да је суштина процеса нормализације односа постепено јачање узајамног поверења, а Срби не могу имати поверења, како је саопштено, у албанске политичке структуре ако им систематски ускраћују стечена права и стварају атмосферу антисрпске хистерије.

„Авдулах Хоти може да лаже јавност колико хоће, али неће побећи од стварања Заједнице српских општина. Он на састанцима у Бриселу пева другу песму, и не само да обећава да ће омогућити формирање Заједнице српских општина, већ гарантује и додатна овлашћења за њу. Хоти, уместо што се јуначи пред својим медијима и аргументима предшколца брани неспремност Приштине да спроводи своје обавезе, треба да хитно предузме кораке како би Заједница српских општина била формирана након седмогодишњег закашњења“, каже се у саопштењу Канцеларије за КиМ које је потписао директор ове канцеларије Марко Ђурић, који подсећа Хотија да „је дужан да албанској јавности на Косову и Метохији објасни да учествује у процесу нормализације односа, а не у „дијалогу о узајамном признању“, а да би нормализације односа могло бити стране у дијалогу морају да покажу што више кредибилности а што мање вeроломности“.

По мишљењу Марка Ђурића, питање „Заједнице српских општина биће затворено онда када она буде формирана у складу са договорима постигнутим у Бриселу, па чак ни онда, јер Заједница је осмишљена и договорена као институција која може да еволуира и да шири и своје чланство и своје надлежности“.

„Пред Србима и Албанцима, ако ћемо да живимо у трајном миру, треба да буде период јачања сарадње, и то нема никакве везе са Хотијевим сновима о „узајамном признању“, али има и те како везе са тиме како Приштина поштује договоре и поступа према Србима и другим неалбанцима на Косову и Метохији“, закључује се у саопштењу Марка Ђурића.

А.М.