УН Women и Шведска покренули нову иницијативу на западном Балкану усредсређену на финансирање и буџетирање за родну равноправност

УН Women и Шведска имаће за циљ реформу јавних политика и иницијатива за финансирање на Косову, Албанији, Босни и Херцеговини и Србији како би се убрзала примена националних и међународних обавеза о родној равноправности.

УН Women и Сида (Шведска међународна сарадња за развој) покренуле су данас четворогодишњи регионални програм за подршку владама Косова, Албаније, Босне и Херцеговине и Србије у унапређивању родне равноправности у свим фазама националних и локалних процеса доношења политика и буџетирања. Виртуелно покретање програма окупило је представнике Сида и УН Women, заинтересоване стране на високом нивоу из националних и локалних влада и цивилно друштво са западног Балкана како би разговарали о начинима како да се обезбеди трансформација финансирања и буџетирања за родну равноправност у региону.

Програмом „Трансформативно финансирање равноправности полова на западном Балкану“, УН Women ће наставити да усмеравају средства за постизање родне равноправности у региону западног Балкана кроз стратешка партнерства, пружајући прилагођену техничку помоћ и смернице владиним институцијама и изградњу капацитета, као и њихово институционално знање.

Родно одговорно буџетирање је добро позната стратегија за унапређивање родне равноправности и оснаживање жена. Стратегија омогућава владама да ефикасно смање родне неједнакости кроз политике, планове и буџете који се равноправно баве потребама жена и мушкараца. Ова стратегија јача одговорност подстицањем стварања транспарентних буџета.

Важност родно одговорног буџетирања посебно је препозната током пандемије COVID-19 јер одлуке о политици морају бити брзе и флексибилне у сусрет брзим променама и подједнако одговорити на потребе свих у друштву.

Овом догађају такође је присуствовала Министарка Финансија на Косову Хyкмете Бајрами, који је рекао: „Закон о равноправности полова обавезује буџетске организације да примењују принципе родне равноправности у својим буџетима у циљу промовисања равноправности жена и мушкараца. Стога, у складу са законом, непрекидно тражим да путем буџетских циркулара буџетске организације попуне податке о родном буџетирању (полни састав особља буџетске организације и њихове зараде), броју корисника субвенција или услугама које пружају буџетске организације. Такође сам стално посвећена јачању заступљености жена на руководећим позицијама у институцији коју водим преношењем исте другим институцијама.

„Стављање родне равноправности и женских гласова у средиште планова и буџета може да подстакне економију и доведе до трансформативних промена у животима заједница – што је важније него икад сада у време кризе COVID-19. Радујемо се да видимо наша заједничка достигнућа на западном Балкану у наредне четири године “, рекла је Царолина Веннерхолм, шеф јединице за западни Балкан, Турску и Латинску Америку у СИДА.

„Овај програм долази у одговарајуће време када правимо процену да бисмо видели докле смо стигли и докле треба да пређемо да бисмо постигли родну равноправност. Ово представљање долази 25 година након Пекиншке декларације о женским правима и пет година примене циљева одрживог развоја, а једно сигурно знамо да су нам потребне стварне промене у животу жена и девојака за трансформационо финансирање и буџетирање “, рекла је Алиа Ел-Иассир, регионална директорица УН-а за жене у Европи и Централној Азији, додајући:„ Владе у овом програму већ су снажне присталице и посвећени партнери на овом путу. Наставићемо да радимо руку под руку са њима и подржавамо њихове напоре у сузбијању пандемије COVID-19 како бисмо осигурали да се ребаланс буџета користи као прилика за побољшање могућности за постизање родне равноправности. “

Програм ће имати за циљ повећање владиних политика и акција за унапређење спровођења националних и међународних обавеза о родној равноправности и убрзање примене Пекиншке декларације и Платформе за акцију, нај визионарске агенде за људска права жена и девојчица, и Агенде 2030 за одрживи развој.