Александар Вучић: Забрана уласка Шарчевићу на КиМ, знак слабости Приштине

Министар Младен Шарчевић, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

После објављивања вести да је министру просвете Младену Шарчевићу забрањено да посети Косово, односно Универзитет у Митровици, председник Србије је изјавио да ће Србија наставити да финансира школе на КиМ и да како је рекао, Влада Србије даје високе плате наставницима и да ће то наставити да ради и у будућности. Вучић је забрану уласка српском министру назвао знако слабости.

“То је увек знак слабости када некоме покушавате да забраните да уђе на неку територију, зато што имате своје партијске, политичке проблеме“, рекао је српски председник.

На забрану уласка министру Шарчевићу, реаговала је и Канцеларија за КиМ, одакле је поручено да је таква одлука прекршен “низ споразума у Бриселу”.

“Приштина је јавно целом свету показала како се односи према договорима постигнутим уз посредовање Европске уније и дијалогу са Београдом. Најновије кршење споразума о посетама званичника, споразума о слободи кретања и интегрисаном управљању је само кап у мору субверзија којима Приштина већ годинама руши бриселски дијалог. Једнострани акти и самовоља Приштине јесу, како се још једном показало, највећа претња политичкој стабилности у региону, и крајње је време да Европска унија, као посредник у дијалогу и гарант спровођења споразума, најоштрије реагује како би спречила овакво понашање”, пише између осталог у саопштењу канцеларије за КиМ.

Подсећамо да је јуче из Министарства спољних послова Косова саопштено да је српском министру забрањена посета Косову, док је косовски премијер Авдулах Хоти изјавио да међународна заједница препоручује дозволу посете и да Влада “разматра то питање и још увек није донела коначну одлуку”.

А.Ћ.