Извори из парохије: Није било скандирања „Косово је срце Србије“ испред Љевишке, венчао се црногорски пар

Катедрална црква Богородица Љевишка, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У најновијем таласу подизања међунационалних тензија путем политичких изјава и медијских извештаја о наводним међуетничким инцидентима, најновија вест долази из Призрена: „Навијачи испред Богородице Љевишке Србима одговорили узвикујући Косово је срце Албаније“. Нико није узвикивао ни ту ни било коју другу политичку паролу, у питању је лажно пријављивање и полиција је са тим упозната, за КоССев сведоче у црквеној општини Призрен. „Венчао се црногорски пар јуче, развили су стару црногорску заставу да би се фотографисали после венчања, уз дозволу дежурног полицајца“, навели су.

Фотографија на којој се испред Богородице Љевишке види група младих која позира, међу којима и младић у црногорској ношњи, као и развијена црногорска застава, постала је вирална завршивши у косовским медијима јуче.

„Срби у Призрену узвикивали Косово је Србија на верској церемонији“ – наслов је био јуче Призрен Преса, Кљана Косова и више других медија, а поједини су и у наслову истакли и да је у питању провокација. У тексту се наводи да су „ови националистички узвици алармирали становнике Призрена који живе у близини“.

Покренуо се и Савет за заштиту људских права и слобода, (KMDLNJ) који је широј јавности препознат по вођи Халиту Беранију, који су навели такође да „прославе и националистичке песме узнемиравају грађане Призрена“.

„Злоупотреба верских церемонија и провокација са националистичким песмама Срба који долазе на породичне прославе и користе српску заставу је кажњиво дело и не доприноси међуетничким односима и изградњи будућности за све заједнице. Призрен је познат као град културолошке и толеранције за вишенационалну разноврсност и пример је древног града. Међутим, KMDLNJ осуђује овакве акте и скандале и захтева да се одговорни приведу правди“, реакцију пренео је део косовских медија.

Данас део медија у Приштини преноси реакцију на ове вести. Група навијача „Арпагјик“-а из Призрена скандирала је испред цркве „Косово је срце Албаније“ и овај видео поставила на друштвеним мрежама са поруком да реагују на јучерашњу „провокацију“. У цркви је било верника током скандирања.

КоССев је прибавио више сведочења из црквене општине Призрен, према којима се јучерашњи догађај одиграо потпуно другачије, а радило се о венчању на којем, како су из више извора сведочили, нису узвикиване политичке пароле.

Венчање црногорског пара се одржало јуче око 16 часова у цркви Богородице Љевишке. Младожења је био обучен у црногорску ношњу. Након фотографисања у цркви, изашли су, да би их локални свештеник, знајући за обичај развијања заставе, упозорио да заставу ипак оставе у ранцу, за шта је добио њихову сагласност.

Наш извор открива да су сватови на тренутак ипак развили ову заставу пошто су изашли из цркве и то након што су наводно упитали полицајца испред цркве да ли то могу да учине како би се фотографисали.

„Косовски полицајац се сложио, казавши им да разуме да је тренутак за њих посебан, и чак зауставивши на тренутак саобраћај. Био је заиста коректан“, наводи наш извор.

У црквеној општини сумњају да је управо то био тренутак да лице, које води приватну занатску радњу у непосредној близини цркве, наводно фотографише и проследи даље фотографију која је завршила у косовским медијима, уз „нетачне оптужбе да су сватови узвикивали Косово је срце Србије„. У питању је лице (име познато редакцији, прим.ред.) које, како сведоче наши извори, наводно има праксу да провоцира госте који посећују ову цркву и да показује знаке верске и националне нетолеранције.

„Данас се збило то да се група од око двадесетак особа, која личи на албанске навијаче, окупила испред цркве, скандирали су на албанском Косово је срце Албаније, пљували су према цркви“, један од извора је посведочио за КоССев.

Из црквене општине Призрен посебно истичу да су полицајци у Призрену били веома коректни, од понашања полицајца јуче на терену када су га сватови замолили да се фотографишу са развијеном црногорском заставом, све до командира који зна шта се тачно догодило и који је написао и проследио извештај Приштини. Према њиховом сведочењу, упознат је и јавни тужилац, а у вези са „лажним пријављивањем и сведочењем, као и ширењем верске и етничке нетрпељивости“.

На видеу који је објављен у косовским медијима а преузет са Фејсбук странице навијачке групе „Арпигјик“ из Призрена, група држи раширен шал у бојама албанске националне заставе и узвикују „Косово је срце Албаније“. Такође на крају снимка зумирани су кроз врата и верници који се налазе унутар цркве и моле у тренутку док траје окупљање ових навијача.

До објављивања ове вести нисмо успели да ступимо у контакт са портпаролима Косовске полиције, а одговор ћемо такође потражити и даље.

У граду Призрену живи малобројна српска заједница која броји свега неколико десетина. Она је обновљена уз Призренску богословију. Око десетак старих Призренаца, махом старије животне доби, лето проводи у свом граду, а с почетком јесени врате се у места у којима су у централној Србији започели нови живот. Остатак од 70 Срба су ђаци, професори, свештеници и њихове породице. Пре рата у граду је живело око 12000 Срба.

Богородица Љевишка тешко је страдала у мартовском погрому, обнавља се полако и сада је под заштитом UNESCO-а.

Извор: КоССев