О догађају испред Љевишке: Нема кривичног дела и полиција не коментарише оно што није рад полиције

ФОТО: Извори из црквене општине Призрен

Шта се догодило испред Богородице Љевишке у суботу? Да ли се венчао пар из Подгорице са, на тренутак развијеном ради фотографисања старом црногорском заставом, и у црногорској ношњи према обичајима, или су Срби дошли у Призрен да узнемиравају и провоцирају Албанце, узвикујући испред цркве „Косово је срце Србије“, како је у суботу јавио део косовских медија. У недељу је, несумњиво, група Албанаца испред исте цркве узвикивала „Косово је срце Албаније“, а у медијима у Приштини то је образложено као одговор на „српску провокацију“.

„У вези са догађајем који спомињете, у току су консултације са надлежним тужиоцем и нема елемената кривичног дела“, у писаном одговору за КоССев навела је Косовска полиција. „Полиција се не бави коментарима или изјавама које се не односе на полицијске активности“.

Ово је одговор на вишедневне упите о томе шта се тачно догодило у суботу испред Богородице Љевишке у Призрену. Више косовских медија је у суботу јавило да је група Срба која је прослављала испред ове цркве развила српску заставу и узвикивала „Косово је срце Србије“, уз фотографију, на којој се, међутим, види стара црногорска застава и група младих која позира испред цркве, од којих је једна особа обучена у црногорску ношњу. Уз извештаје, објављена је и реакција „Савета за заштиту људских права и слобода“, (КМДЛЊ), који је навео да „прославе и националистичке песме узнемиравају грађане Призрена“.

Наредног дана је група навијача „Арпагјик“-а из Призрена скандирала је испред цркве „Косово је срце Албаније“ и овај видео поставила на друштвеним мрежама са поруком да реагују на јучерашњу „провокацију“. У цркви је било верника током скандирања, и зумирана је сцена унутрашњости цркве у којој се верници моле.

Међутим, КоССев је прибавио више сведочења из црквене општине Призрен, према којима се у суботу венчао црногорски пар из Подгорице, развијена је стара црногорска застава на кратко ради фотографисања и то уз разумевање и дозволу полицајца који чува објекат, нису узвикиване политичке пароле, а младожења је носио традиционалну црногорску ношњу.

Објављена је фотографија на којој се, како је нашем порталу објашњено, а што је у међувремену потврдио и на својој Твитер страници игуман Високих Дечана, архимандрит Сава Јањић, младожења у црногорској ношњи након венчања поздравља са косовским полицајце који чува цркву.

Наши извори су тада посебно истакли да су полицајци у Призрену били веома коректни, од понашања управо полицајца на терену када су га сватови замолили да се фотографишу са развијеном црногорском заставом, све до командира који је, како су рекли нашем порталу, знао шта се тачно догодило и који је написао и проследио извештај Приштини. Према њиховом сведочењу од недеље, упознат је и јавни тужилац, а у вези са „лажним пријављивањем и сведочењем, као и ширењем верске и етничке нетрпељивости“.

КоССеву су у призренској полицији у понедељак потврдили то да су о догађају испред Богородице Љевишке обавестили главног портпарола у Приштини Бакија Кељанија, не износећи никакве даље детаље, и замоливши да информације потражимо у Приштини.

После више покушаја и кратких разговора, у данашњем писаном одговору за КоССев, канцеларија за информисање Косовске полиције наводи да није идентификовала, односно нема елемената кривичног дела, али и да се они не баве коментарима или изјавама које нису повезане са полицијским активностима.

Они подсећају на то да су инситутуција која спроводи закон и то према важећим косовским законима, да своје услуге обезбеђују за све грађане без разлике.

У међувремену, вест од суботе о узнемиравању и провокацијитоме да су Срби у Призрену узвикивали „Косово је срце Србије“ на појединим медијима у Приштини постала је недоступна.

Извор: КоССев