Marko Đurić novi ambasador Srbije u SAD

Марко Ђурић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Марко Ђурић

Marko Đurić je danas imenovan za novog ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Marko Đurić je danas imenovan za novog ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama. Prethodno je na istoj sednici Vlade razrešen dužnosti direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Povodom odlaska sa mesta direktora Kancelarije za KiM, Đurić se obratio građanima saopštenjem za medije, u kome kaže da je za preko sedam godina koliko je bio na čelu te vladine kancelarije, ostvarne najvažniji cilj, a to je mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji.

„Stupio sam na ovu dužnost rešen da osiguram da kao država i narod iskoristimo svaku preostalu pravnu, ekonomsku ili političku šansu da zaustavimo nasilnu afirmaciju ove protivpravne secesije, otimanja dela naše teritorije, i da osiguramo opstanak naših ljudi na području koje je temelj srpske državnosti, duhovnosti, nacionalne etike i identiteta. Danas, kada sa ove dužnosti odlazim, posle svih ličnih, političkih i drugih bitaka, velikih uspeha i povremenih mojih neuspeha, sigurniji sam nego ikada da sloboda za naš narod nije nedostižna i da nije neostvariva ako budemo nastavili da zajedno radimo, trudimo se i borimo, mudro, strpljivo i posvećeno”, napisao je između ostalog Marko Đurić, naglasivši da u svom poslu nije bio sam, već deo “jednog skladnog i dobro organizovanog državnog aparata, predvođenog predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je na svim nivoima, od lokalnog do najvišeg državnog, ulagao i napore i sredstva kako bi bili zaštićeni naši državni i nacionalni interesi, a kako bi pre svega bio zaštićen srpski narod, koji je nažalost do danas ostao najugroženija nacionalna zajednica na tlu Evrope”.

Nabrojavši sve projekte koji su na Kosovu i Metohiji sprovedeni uz pomoć Kancelarije za KiM, od danas bivši direktor je poručio:

“Dok je Peći, Dečana, Gračanice i Gazimestana biće i Srba i biće Srbije na Kosovu i Metohiji. Nastavljamo našu borbu, nastavljamo našu borbu svom snagom. Nastavićemo i da radimo i da se borimo za dan kada ćemo i na Kosovu i Metohiji i svuda drugde biti neuporedivo slobodniji i ujedinjeni. Živeo veliki srpski narod, živela Srbija!”