Представници Срба са КиМ најављују напуштање косовских институција уколико се не формира ЗСО

Уколико Приштина одлучи да не формира Заједницу српских општина, Срби ће напустити косовске институције, али и укинути исте у већински српским срединама, један је од закључака данашњег састанка представника Срба са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем. Састанку је присуствовао и доскорашњи директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је нагласио да су Срби пристали да учествују у косовским институцијама због тога што су има од стране међународне заједнице гарантована права кроз ЗСО.

„Уколико Приштина једнострано одлучи да не испуни пред Европском унијом потписане обавезе, престаће и обавезе Срба проистекле из Бриселског дијалога и биће размотрена могућност напуштања свих централних институција у Приштини и укидања свих приштинских институција у већински српским срединама на КиМ“, рекао је Петковић.

Није питање да ли ће, него када ће Срби напустити косовске институције, уколико међународна заједница не спроведе Бриселски споразум, потписан 2013. године, казао је новинарима председник Српске листе, Горан Ракић, нагласивши да ЗСО не може да има статус невладине организације.

„То не желимо, јер нам не гарантује никакву безбедност. Желимо да се имплементира оно што је договорено у Бриселу, пуна одговорност и надзор из одређених области, здравства, просвете, просторног планирања и катастра“, рекао је Ракић.

Такође, на данашњем састанку у Београду, Срби су изразили забринутост за сопствену и безбедност своје деце, као и због све чешћих напада на њихову и имовину Српске православне цркве, а изризали су и незадовољство због несарадње Приштине са Београдом у случају убиства Оливера Ивановића.

А.Ћ.