Hoti: Vratićemo reciprocietet ako ne bude priznanja, Petković: Neophodna spremnost na kompromis

Авдулах Хоти, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Авдулах Хоти, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Na današnjoj sednici Skupštine Kosova, kosovski premijer je ponovio da se o Zajednici srpskih opština neće razgovarati, da ona nikada neće imati izvršna ovlašćenja, ali i da će, u slučaju nepriznavanja Kosova od strane Srbije, Priština vratiti recipročne mere. Sa druge strane, iz Kancelarije za KiM je poručeno da se ovakvim izjavama Beograd ne može naterati na ustupke i da je za dogovor potreban obostrani kompromis.

„Ukinuli smo recipročnu taksu da bi počeo dijalog, ali ne onaj dijalog iz 2011., već da bi ušli u dijalog za uzajamno priznanje i međunarodni sporazum. Nema tehničkog dijaloga i nema parcijalnog sporazuma koji ćemo potpisati i doneti ovde u skupštinu, kao što su bili oni o fusnoti i tablicama. Ovo je dijalog o finalnom sporazumu sa uzajamnim priznanjem, tako da, ili ćemo doneti takav sporazum ili ćemo konstatovati da ne možemo da postignemo sporazum i onda ćemo se vratiti na recipročne mere“, rekao je Hoti.

Na Hotijevu izjavu je reagovao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, poručivši da Hoti ne bi trebalo da misli da će pretnjama „primorati Beograd na ustupke i neka ne živi u iluziji da se njegovih pretnji iko plaši“.

„Dijalog Beograda i Prištine, podsetiću, može uroditi plodom i doneti konkretna rešenja samo uz postojanje obostrane spremnosti na kompromis. Pretnja ponovnim uvođenjem anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije i drugim agresivnim aktima za koje Priština koristi eufemizam „reciprocitet“, jeste u suštoj suprotnosti sa duhom koji nam je potreban u dijalogu, kao i pokušaj udarca dogovorima iz Vašingtona o ekonomskoj normalizaciji, budući da koncept mini-šengena podrazumeva dogovorena pravila, a ne jednostrane poteze. Beograd će nastaviti da dosledno ostavlja prostor za postizanje dogovora koji će svim građanima na Kosovu i Metohiji stvoriti uslove za bolji i sigurniji život, ali tu vrstu volje i ozbiljnosti konačno moraju da pokažu i albanski politički predstavnici u Prištini. Svojim ekstremističkim stavovima Hoti može naneti štetu samo sebi, ali i sopstvenim sugrađanima i stabilnosti regiona, što mi najmanje želimo. Očekujem da međunarodna zajednice oštro ukori Prištinu zbog najnovije serije provokacija i jezika pretnji i mržnje kojima se potkopava dijalog“, kaže se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

A.Ć.