Pesnički susreti posvećeni Lazaru Vučkoviću završeni: Za pesnike nema prepreka, ima samo prepona

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Na Kosovu i Metohiji su završeni 51. pesnički susreti u čast tragično stradalog srpskog pesnika sa Kosova i Metohije, Lazara Vučkovića.

Na Kosovu i Metohiji su završeni 51. pesnički susreti u čast tragično stradalog srpskog pesnika sa Kosova i Metohije, Lazara Vučkovića. Laureat je crnogorski pesnik Novica Đurić, kome je nagradu dodelila glavna urednica časopisa “Stremljenje” u izdanju Ustanove za novinsku izdavačku delatnost “Panorama-Jedinstvo”, Rada Komazec.

Pesnici iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske nadahnuto su kazivali svoje stihove u Domu kulture u Gračanici i u drvorištu škole u Babinom Mostu. Dobitnik nagrade Lazar Vučković, crnogorski pesnik Novica Đurić, koji je i predsednik Udruženja književnika Crne Gore, posebno je bio nadahnut.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

“Ovde se potvrdilo da nisam uzalud radio, da to što sam radio, nešto i vredi. Pevajući o Kosovu, pevajući o našim svetinjama, ustvari sam prizivao sve ono što su možda hteli da napišu pisci koji su prerano izgubili život, poput genijalnog pesnika Lazara i uveren sam da je ovo trenutak koji mi je doneo mnogo nemira. Radujem se ovom priznanju, jer je ono dodeljeno od moga naroda, jer mi smo Njegošev narod i Njegoš je znao šta je to kosovski zavet, šta je to velika kosovska misao. Ja malen da govorim o njemu i o kosovskom zavetu, ali eto kao neki mali mrav i ja prinosim malu slamčicu na taj veliki božji kosovski mravinjak”, rekao je Đurić.

Po kazivanjima i stihovima pesnika, nijedna politika ne može da iz srca pesnika istrgne bilo koji deo srpske zemlje.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

“Ja mislim da nas ništa ne razdvaja, ni meridijani, ni državne granice i da smo toliko duhovno povezani, da smo jedni te isti. Bogu hvala i Bog me nagradio time da se ovde pojavim među našom braćom Srbima. Ovo je prostor koji duhovno delimo, i mi iz Crne Gore i vi odavde. Mi smo jedni ljudi, jedna duša”, mišljenje je Dragana Koprivice koji je i potpredsednik Udruženja književnika Crne Gore.

Organizatori iz Ustanove za novinsko-izdavačku delatnost obećavaju da će nastaviti negovanje kulture, pisma i jezika na kosovskometohijskim prostorima.

“Ovi su susereti sami po sebi značajni po tome što su održani u ovakvim uslovima, što još jednom pokazuje vitalnost našeg naroda i naših stvaralaca na ovim prostorima. Radili su i radiće uvek pesnici za njih nema pretanka, nema zastoja, nema smetnji, nema prepreka, ima samo prepona i to je navitalniji deo našeg naroda”, kaže direktor ove ustanove Svetozar Vlahović.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Posle citata velikog Njegoša, laureat ovogodišnjih pesničkih susreta opominje stihovima velikog Njegoša:

“Selo moje snom mrtvijem spava,
Suza moja nema roditelja,
Nada mnom je nebo zatvoreno…”
Ali, pesnik se ipak nada: “Ja verujem da će se razvedriti, jednako nad Gorom Crnom i nad svetim Kosovom”.

Srpski pesnik Lazara Vučković, prvi posleratni srpski pesnik sa Kosova i Metohije, utopio se u Ohridskom jezeru zajedno sa crnogorskim pesnikom Blažom Šćepanovićem, 1966. godine, kada se čamac u kome je bio još i Oskar Davičo prevrnuo. Od 1969., na Kosovu i Metohiji se održavaju pesnički susreti u čast Lazara Vučkovića, a od 1970. Ustanova za novinsko izdavačku delatnost Panorama – Jedinstvo, dodeljuje nagradu koja nosi ime Lazara Vučkovića. U Domu kulture u Gračanici, pesnički susreti su održani 51. put, u znatno skromnijim uslovima i bez prisustva publike zbog epidemiloške situacije. Karavan pesnika je svoje stihove kazivao samo u Gračanici i u Babinom Mostu kod Obilića.


Anđelka Ćup