Obeležena godišnjica UN-a u Gračanici

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Simbolično, sadnjom drveća ispred hale sportova između Lapljeg Sela i Livađa, obeležen je Dan Ujedinjenih nacija

Simbolično, sadnjom drveća ispred hale sportova između Lapljeg Sela i Livađa, obeležen je Dan Ujedinjenih nacija u opštini Gračanica. Sto sadnica različitih biljaka, UN agencije na Kosovu su poklonile opštini Gračanica.

Koordinatorka za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu Urlike Rikardson, istakla je da se ova godišnjica UN-a obeležava u vreme najveće svetske krize posle Drugog svetskog rata.

„Jedini način da ovu krizu prevaziđemo, jeste jačanje međusobne saradnje i solidarnosti posebno na međunarodnom planu, jer u ovoj situaciji samo zajedno, i jedino solidarnošću i zajedništvom možemo prevazići krizu. Ne možemo nastaviti život sa dosadašnjim potrošačkim navikama. Nejednakost je u porastu i svedoci smo reakcije „majke prirode“ kao kazna za naše loše navike. Zato su ove sadnice simbol života i saradnje, zato ih negujte i čuvajte. Moja glavna poruka povodom 75 godina UN-a jeste, jačajmo solidarnost i međusobnu saradnju“, poručila je Rikardson.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Šefica Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Ana Rostocka je istakla da bi migracije trebalo da budu izbor, a ne neophodnost i da Biljke mogu da budu primer ljudima kako da zajedno opstaju, dok je šef Visokog komesarijata za izbeglice UNHCR-a, Erol Artuc, rekao da sadnja samo jednog stabla predstavlja simboliku, ali i opomenu da se moramo vratiti prirodi od koje smo se udaljili.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je ovom prilikom Ujedinjenim nacijama sedamdesetpetogodišnjicu postojanja, navodeći da su svi ciljevi održivog razvoja za opštinu Gračanica izuzetno značajni i da će se nastaviti sa njihovim sprovođenjem.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Iskorenjivanje siromaštva, mir, pravda, jednakost, vladavina prava, ravnopravnost polova, zdrava životna sredina, zdravlje i dobrobit, smanjenje nejadnakosti i ostali ciljevi Agende 2030., za nas predstavljaju zadatak koji moramo da ispunimo. Ispunjenje ovih važnih ciljeva će za nas biti odraz u ogledalu koji ćemo budućim naraštajima ostaviti u nasleđe, ono što oni zaslužuju. Želeo bih još jednom da se zahvalim predstavnicima agencija Ujedinjenih nacija koji su nas počastvovali ovom posetom i zajedničkom idejom, čijom realizacijom stvaramo zdraviju životnu sredinu za sve naše građane“, kazao je Popović, naglasivši da ga posebno raduje činjenica da agencije UN-a danas obeležavaju baš u Gračanici 75 godina Ujedinjenih nacija.

Obeležavanju dana UN-a, simboličnom sadnjom biljaka u opštini Gračanica, prisustvovali su i šef Ruske kancelarije u Prištini Andrej Lisov, šef Kancelarije UNICEF-a na Kosovu Murat Sahin, predstavnica UNDP-a Valjbona Bogujevci, predstavnik odseka za sigurnost i bezbednost UN-a na Kosovu Artan Spahiu, rukovodilac kancelarije UNFPA Visare Mujko Nimani kao i predstavnici EULEKS-a i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva.

A.Ć.