Петар Петковић: Аутономне покрајине не могу бити део УН-а

Поводом изјаве косовског председника хашима Тачија да је време да Косово постане чланица Уједињених нација, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је саопштењем нагласио да је Република Србија „пуноправна чланица Уједињених нација, укључујући Косово и Метохију као њену аутономну покрајину, и никако другачије“ и да, како је рекао, аутономне покрајине не могу бити чланице УН, и да је „то реалност са којом треба да се суочи и Хашим Тачи и сви остали у Приштини који мисле да је могуће државност добити на поклон“.

„И овом приликом подсећам да већи део човечанства не признаје једнострано проглашену независност наше јужне покрајине и жеље Хашима Тачија у тој ствари не играју никакву улогу. Уосталом, Приштина је доследним игнорисањем УНМИК-а и његове улоге у очувању мира и стабилности на Косову и Метохији на делу показала да презире међународни поредак утемељен на систему Уједињених нација, тако да Тачијеве жеље, осим што су у сфери фантастике, јесу такође лицемерне и неискрене. А ако је баш напрасно почео да цени УН, нека се замисли над извештајем генералног секретара УН Антонија Гутереша у којем се говори о опструкцији специјалног суда за ратне злочине УЧК од стране Тачија. Србија је спремна да политичким представницима Албанаца са Косова и Метохије, кад год одлутају предалеко у својим маштањима, помогне у суочавању са реалношћу, као што је то чинила и до сада. За Србију је Дан УН, који се обележава у знак сећања на доношење Повеље светске организације, свечани дан, јер то је место где наша земља чврсто, на темељима међународног права, брани своје државне и националне интересе на Косову и Метохији“, написао је у свом саопштењу директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Данас је косовски председник Хашим Тачи на свом твитер налогу написао:

„Улога УН у изградњи мира и стабилности у свету и даље остаје важна. Данас, када се човечанство суочава са новим изазовима, пресудно је да останемо јединствени у очувању сигурне будућности наших земаља. Време је сада, да Косово постане члан УН!“

А.М.