Нове мере Владе Косова без превода на српски језик

Илустрација фото: pixabay/MiroslavaChrienova

Влада Косова је на данашњој седници, одржаној путем видео линка, донела мере за спречавање ширења заразе корона вирусом, али медијима на српском није послато саопштење на српском језику. Унапред се извињавамо читаоцима на нејасноћама.

Нове мере Владе Косова:

 1. Сви страни држављани који улазе на Косово, а долазе из високо ризичних земаља према службеној листи Европске здравствене организације, морају да докажу путем РТ-ПСР теста о Sarsu KOV-2 да су са негативним резултатом на COVID-19, заснован на принципу реципроцитета, уз следеће изузетке:

1.1 Приликом уласка преко међународног аеродрома „Адем Јашари“ не треба имати сертификат за негативни РТ-ПСР тест, узимајући у обзир да ће страни држављани пролазити само кроз територију Косова и под условом да на улазу потпишу изјава да ће у року од 3 сата напустити територију Коосва;

1.2 Приликом уласка на копнене граничне тачке, за излазак кроз ваздушне тачке, са међународног аеродрома „Адем Јашари“ и копнених тачака, није потребан доказ о негативном РТ-ПСР тесту, страни држављани су дужни да предоче авионску карту и потпишу декларацију да ће у року од 3 сата напустити територију Коосва;

1.3 Професионални превозници (возачи) не морају имати сертификат за негативни ПСР тест, под условом да се поштује протокол за међународни транспорт;

1.4 За организовани превоз аутобусом или редовном међународном транзитном линијом није потребан негативни РТ-ПСР тест, под условом да је потписана декларација да ће напустити територију Коосва у року од 5 сати;

1.5 Страни држављани који имају дозволу за привремени или стални боравак на Косову, по уласку на Косово морају да поднесу потврду за негативни РТ-ПСР тест, урађен најкасније 72 сата пре уласка на Косово;

1.5.1 У случају да немају тест који показује да су негативни на корона вирус, страни држављани су обавезни да се самоизолују 7 дана;

1.6 Стране дипломате акредитоване на Косову, као и чланови њихових породица, не морају да имају сертификат за негативни РТ-ПСР тест;

1.7 Страни држављани којима је заказано лечење у здравственим установама на Косову, могу ући ако поднесу потврду за негативни ТР-ПСР тест, урађен најкасније 72 сата пре уласка на Косово и потврду који је за одређени рок издала надлежна болница;

1.8 Власници личних докумената издатих од косовских надлежних органа, али са адресом пребивалишта у другој држави по уласку на Коосво, морају да поднесу потврду за негативни РТ-ПСР тест, сачињену најкасније 72 сата пре уласка на Косово;

 1. Све јавне и приватне институције дужне су да организују особље на послу у складу са Приручником за заштиту од ширења COVID-19, а надлежни органи ће извршити контролу;
 2. Свим субјектима који пружају угоститељске услуге на Косову, као што су ресторани, кафићи и слично, забрањен је рад од 21:00 до 05:00, осим оних који врше доставу.

3.1 У дозвољено време, угоститељски објекти могу да раде, поштујући удаљеност од 2 метра простора између столова, као и да држе средства за дезинфекцију руку на сваком столу, а које муштерије могу да користе. Мерење температуре је обавезно за све приликом уласка у јавне и приватне објекте.

 1. Забрањено је окупљање више од 5 људи на јавним трговима, у парковима и на другим јавним местима, осим у случајевима дозвољеним овом одлуком;
 2. Забрањена су сва јавна окупљања, укључујући семинаре, радионице, венчања и породичне забаве, као и било који други облик организације где се окупљају људи, осим случајева дозвољених овом одлуком;
 3. Забрањена је делатност јавних пијаца возила и животиња на целој територији Косова.
 4. Клање животиња је дозвољено у просторијама овлашћеним за клање животиња.
 5. Грађанима Косова је дозвољено да учествују на верским церемонијама и активностима у верским објектима и ван њих, у складу са Приручником за заштиту од ширења COVID-19. Мерење температуре је обавезно за све пре уласка у објекат.
 6. Све јавне и приватне институције дужне су да држе дезинфекцијска средства за руке и маске за лице на приступачним местима, на улазу у објект, а које могу користити запослени у институцијама, као и посетиоци.
 7. Све јавне и приватне институције дужне су да мере истакну на сваком улазу у објекат (укључујући забрану уласка без маски, обавезу поштовања удаљености итд.), у складу са Приручником за заштиту од ширења COVID-19 .
 8. Делимично су дозвољене културне активности одређених институција и општина МКОС-а, позоришта, библиотека, филхармоније, галерија, ансамбала, балета, биоскопа, омладинских центара, музеја, културних центара са групама, уз коришћење само 30% простора / површина зграде. Проценат искоришћења простора примењиваће се на све активности у извођењу и вежбама, увек на основу усаглашености са COVID-19 Приручником о заштити од ширења пандемије. Мерење температуре је обавезно за све приликом уласка у објекат.
 9. Дозвољене су спортске активности у затвореном и на отвореном, могу се организовати тренинзи и такмичења у појединачним спортовима; у затвореном, до 20 људи може да учествује на тренингу, док до 50 људи може да учествује у организацији такмичења, на основу локалних и међународних спортских протокола и упутстава, на основу Приручника за заштиту од ширења COVID-19. Мерење температуре је обавезно током улаза у затворене спортске објекте, као и у спортске објекте на отвореном.
 10. Фитнес и затворени базени дозвољени су за индивидуалне рекреативне активности, уз коришћење само 40% простора, у складу са Приручником за заштиту од ширења COVID-19. Мерење температуре је обавезно за све приликом уласка у објекте.
 11. Сви субјекти који пружају јавни превоз (аутобуси, комбији, таксији), могу да користе половину својих капацитета у погледу броја путника које превозе, како би се сваком путнику био обезбеђен довољан простор.
 12. Од свих општина се захтева да у потпуности ускладе своје локалне мере са данашњом долуком.
 13. Потребна је процена и надзор локалних власти за рад јавних и приватних вртића на целој територији Косова, у складу са Приручником за заштиту од ширења COVID-19. Мерење температуре је обавезно за све приликом уласка у објекте.
 14. Људи са хроничним болестима и труднице су ослобођени доласка на посао, а послодавци су овлашћени да створе услове за њихово ангажовање од куће путем интернета.
 15. Лица старија од 65 година се могу кретати ван куће од 6: 00-10: 00 и од 16: 00-19: 00, осим у случају одласка код лекара.
 16. Настава у свим високошколским установама, јавним и приватним, организована је у онлајн форми. У међувремену, испити, практични и лабораторијски рад организују се нормално, али поштујући све препоруке Института за јавно здравње и МЗ.
 17. забрањен је рад свим тржним центрима на целој територији Косова у периоду од 21:00 до 05:00.
 18. Руководиоци јавних установа, приватних предузећа и свих осталих институција, дужни су да предузму строге мере како би спречили ширење заразе у својим институцијама, спроводећи континуирану дезинфекцију и предузимајући све неопходне мере.
 19. Технички медицински тимови МФМЦ-а (Главни центри породичне медицине) дужни су, уз подршку косовске полиције, да провере путнике који улазе преко граничних прелаза: Мердаре, Вермица (Морин), Кула, Хани и Елезит (Ђенерал Јанковић), Јариње, Бела Земља и на аеродрому „Адем Јашари“.
 20. Општински штабови за превенцију епидемија, дирекције за здравље и Институт за јавно здравње, надгледаће здравствено стање заражених особа до две недеље и свакодневно ће извештавати ЦРРЦ-НИПХК о предузетим активностима и о ситуацији на терену.
 21. Општинама је наложено да повећају напоре на пружању кућних здравствених услуга хроничним болесницима.
 22. Министарству рада и социјалног старања, у складу са створеном ситуацијом и према препорукама НИЈЗК и МЗ, наложено је да ослободи редовног подношења докумената ради идентификације, све кориснике шема и накнада којима управља МРСЗ.
 23. Студентски домови и мензе ће радити поштујући препоруке НИПХК.
 24. За све прекршиоце ових мера, укључујући руководство јавних и приватних институција које имају дужност да спроводе мере заштите од COVID-19, надлежни органи су дужни да изрекну казнене мере у складу са Законом бр. 07 / л-006 о спречавању и борби против пандемије COVID-19 на територији Косова.
 25. Ова одлука ће се поново проценити у року од две недеље, у зависности од епидемиолошке ситуације, и важиће до доношења друге одлуке.
 26. Владина одлука бр. 01/32 од 25/09/2020 се укида.