Кризни штаб општине Грачаница усвојио нове епедемиолошке мере

Општина Грачаница, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Кризни штаб општине Грачаница усвојио је нове епидемиолошке мере које, између осталог, подразумевају ограничено кретање старијих изнад 65 година, као и смањење радног времена угоститељских објеката.

У циљу предузимања превентивних мера против ширења заразне болести COVID-19, Кризни штаб општине Грачаница, после разматрања епидемиолошке ситуације, донео је низ мера за сузбијање и спречавање епидемије коронавируса, саопштио је општински Кризни штаб.

Новим мерама ограничава се рад угоститељских објеката (ресторана, кафића) до 21 сат, а у оквиру дозвољеног радног времена у обавези су да поштују растојање од два метра између столова, да на сваком столу буде доступно средство за дезинфекцију руку, док је на улазу у објекат обавезно мерење температуре.

Све јавне и приватне институције обавезне су да на улазима поставе видљиве знакове мера која треба да се поштују, попут обавезног ношења маски, одржавања дистанце и слично.

Јавни превозници (комби и такси превозници) у обавези су да рад обављају преполовљеним капацитетима, односно да између сваког путника постоји празно место.

Особама старијим од 65 година ограничава се кретање, односно могу да се крећу два пута дневно и то у периоду од 6 до 10 часова преподне и од 16 до 19 часова поподне.

Антиковид мерама забрањен је рад сточне пијаце.

Председник општине Грачаница, након састанка Кризног штаба, још једном је упутио апел грађанима да се, уколико примете симптоме који указују на могућност заразе вирусом корона, обрате ковид амбулантама.

На грађане је апеловао и да се придржавају препоручених мера против COVID-19, да обавезно носе маске, да поштују физичку дистанцу и да редовно одржавају хигијену, истакавши да једино одговорним понашањем можемо утицати на појаву и ширење коронавируса.

Поштовање препоручених мера контролисаће општинска инспекција заједно са полицијом.