Krizni štab opštine Gračanica usvojio nove epedemiološke mere

Општина Грачаница, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Општина Грачаница, Фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Krizni štab opštine Gračanica usvojio je nove epidemiološke mere koje, između ostalog, podrazumevaju ograničeno kretanje starijih iznad 65 godina,

Krizni štab opštine Gračanica usvojio je nove epidemiološke mere koje, između ostalog, podrazumevaju ograničeno kretanje starijih iznad 65 godina, kao i smanjenje radnog vremena ugostiteljskih objekata.

U cilju preduzimanja preventivnih mera protiv širenja zarazne bolesti COVID-19, Krizni štab opštine Gračanica, posle razmatranja epidemiološke situacije, doneo je niz mera za suzbijanje i sprečavanje epidemije koronavirusa, saopštio je opštinski Krizni štab.

Novim merama ograničava se rad ugostiteljskih objekata (restorana, kafića) do 21 sat, a u okviru dozvoljenog radnog vremena u obavezi su da poštuju rastojanje od dva metra između stolova, da na svakom stolu bude dostupno sredstvo za dezinfekciju ruku, dok je na ulazu u objekat obavezno merenje temperature.

Sve javne i privatne institucije obavezne su da na ulazima postave vidljive znakove mera koja treba da se poštuju, poput obaveznog nošenja maski, održavanja distance i slično.

Javni prevoznici (kombi i taksi prevoznici) u obavezi su da rad obavljaju prepolovljenim kapacitetima, odnosno da između svakog putnika postoji prazno mesto.

Osobama starijim od 65 godina ograničava se kretanje, odnosno mogu da se kreću dva puta dnevno i to u periodu od 6 do 10 časova prepodne i od 16 do 19 časova popodne.

Antikovid merama zabranjen je rad stočne pijace.

Predsednik opštine Gračanica, nakon sastanka Kriznog štaba, još jednom je uputio apel građanima da se, ukoliko primete simptome koji ukazuju na mogućnost zaraze virusom korona, obrate kovid ambulantama.

Na građane je apelovao i da se pridržavaju preporučenih mera protiv COVID-19, da obavezno nose maske, da poštuju fizičku distancu i da redovno održavaju higijenu, istakavši da jedino odgovornim ponašanjem možemo uticati na pojavu i širenje koronavirusa.

Poštovanje preporučenih mera kontrolisaće opštinska inspekcija zajedno sa policijom.