B. Lazić: Epidemiološka situacija se svakim danom sve više urušava

Др Братислав Лазић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Др Братислав Лазић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Epidemiološka situacija se svakim danom sve više urušava i sve češće se javljaju pacijenti sa težom kliničkom slikom,

Epidemiološka situacija se svakim danom sve više urušava i sve češće se javljaju pacijenti sa težom kliničkom slikom, rekao je danas direktor Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici, prof. dr Bratislav Lazić, prilikom otvaranja novog odeljenja fizijatrije. Na događaj nije pozvan portal Gračanica Onlajn.

“Snabdeveni smo svim lekovima, svim potrebnim medikamentima i materijalom, uključujući i inovativne lekove koji su aktuelni svuda u svetu, pa se koriste i na teritoriji Republike Srbije. Dakle, i mi ih u indikacijama dajemo“, kazao je dr Lazić, prenosi RTV KIM.

Uključujući i prethodni talas epidemije koji je počeo 27. juna, do sada je na Infektivnom odeljenju koje je pretvoreno u kovid bolnicu obavljeno preko 2.500 pregleda pacijenata sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, istakao je Lazić.

„Urađen je veliki broj testiranja, preko 900 testiranja kod aktuelnih pacijenata. Mi smo do sada dokazali, na osnovu testova, prisustvo kovid infekcije kod 120 obolelih. Međutim i preko toga imamo, kao i svuda, pacijente koji su na osnovu kliničke slike, a bez dokazanog testiranja i bez čekanja na test hospitalizovani, s obzirom da su ispunili sve definicije slučaja za kovid infekciju“, rekao je on.

U aktelnom, trećem talasu, potvrđena su 44 slučaja infekcije.

„Za sada se uspešno borimo, ali zapažanja su da se epidemiološka situacija svakim danom sve više urušava i tu smo na oprezu. Takođe, želim da istaknem činjenicu da su sada nešto ozbiljniji pacijenti koji se javljaju i koji bivaju primljeni na hospitalno lečenje“, istakao je Lazić.

Anđelka Ćup
Izvor: RTV KIM